«Ο προϋπολογισμός προσδιορίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. «Οι προτεραιότητες παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την θετική προοπτική της οικονομίας και έχει 12 μειώσεις φόρων που συμπληρώνουν τις ήδη σημαντικές ελαφρύνσεις που έχουμε κάνει. Αποτελεί το πρώτο από τα τρία κεφάλαια έως το 2027 για να αποφασίσει ο λαός αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας».
«Είναι αφοριστικό ότι οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες δοκιμάζονται. Ναι έχουμε μια συσσωρευμένη ακρίβεια και υπάρχουν συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οι νέοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δοκιμάζονται από την συσσωρευμένη ακρίβεια αλλά να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε μια άνοδο τιμών που εξουδετέρωσε τις αυξήσεις που δώσαμε στους μισθούς.
Για το αν επετεύχθη ο στόχος από πέρυσι. «Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και είμασταν συνεπείς σε όσα είπαμε. Ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ το 2027. Η πλήρης απασχόληση είναι λίγο πάνω από τα 1400 ευρώ».
Για την φοροδιαφυγή
«Έχουμε πολλούς μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Ρίξαμε τον συντελεστή στις μεταφορές, στον καφέ, στις ζωοτροφές. Οριζόντια μείωση ΦΠΑ δυο μονάδες στοιχίζει 3 δις με αμφίβολο αποτέλεσμα όπως προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης. Ακολουθήσαμε στοχευμένες μειώσεις εκεί που πιστεύαμε ότι θα έχει αποτέλεσμα».
Για τα επιδόματα
Υπερασπίστηκε την επιδοματική πολιτική λέγοντας ότι είναι στοχευμένα τα επιδόματα. «Όταν ήμουν αρχηγός αντιπολίτευσης η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, είχε μια από τις μεγαλύτερες ανεργίες στην Ευρώπη. Διορθώσαμε τις παθογένειες της οικονομίας αλλά το κράτος πρέπει να στηρίζει τους πολίτες», είπε. Δεν θέλω να παίρνουν επιδόματα συμπολίτες μας που δεν τα αξίζουν και δεν τα έχουν ανάγκη.
«Θα κάνουμε περισσότερα για την μεσαία τάξη την επόμενη τριετία», τόνισε.
Για διαγραφή Σαμαρά: «Υπάρχουν όρια τα οποία ξεπεράστηκαν»
«Οι δηλώσεις Σαμαρά ξεπέρασαν τα όρια αν και ο ίδιος είχε βιώσει το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού, Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται θεωρίες ότι κάνουμε μυστική διπλωματία. Δεν μπορούσα να τα ανεχτώ και κανείς δεν θα τα ανεχόταν στην θέση μου».
Τι τον ενόχλησε πιο πολύ: «Η φράση που ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον κ. Ερντογάν. Έστω και ότι υπήρξε μια άτυπη συνάντηση ήταν σημαντικό για το στάτους της Κύπρου. Αυτή η αναφορά ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο. Οι συναντήσεις κορυφής έχουν και αυτή τη χρησιμότητα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συντάχθηκε με την θέση μου».
Είπε επίσης: «Υπάρχουν όρια τα οποία ξεπεράστηκαν. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν σαφείς».
«Δεν θα μου υποδείξει κανείς να αποπέμψω από την κυβέρνηση τον υπουργό Εξωτερικών. Ούτε θα επιτρέψω σε κανέναν να αφήσει υπονοούμενο ότι η Ελλάδα αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της.
Θα επιστρέψει ο Σαμαράς;
«Δε νομίζω ότι είναι ένα ενδεχόμενο που είναι ορατό».
Για Καραμανλή
Για την στάση του Κώστα Καραμανλή: «Διαφωνώ και γι αυτό πήρα αυτή την απόφαση».
Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Είναι άκαιρη η συζήτηση και με ενοχλεί να ανοίγει πριν την ώρα της. Η πρότασή μας θα ανακοινωθεί στην ώρα της και έχω πει ότι θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025».
Δείτε live:
Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών
«Μια τέτοια πρόταση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια από εμένα. Δείτε τι γίνεται στην Γερμανία».
«Δεν βλέπω καμία πιθανότητα τέτοια», είπε για το αν ανησυχεί ότι θα αποχωρήσουν και άλλοι βουλευτές μετά τον κ. Σαμαρά.
Για Ανδρουλάκη
«Δεν είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Ανδρουλάκης επειδή έκανε κάτι ο ίδιος. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί αν είναι έτοιμο να αναλάβει θεσμικό πολιτειακό ρόλο.
«Το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει μερικές φορές πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω να ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια, όταν βρίσκεται απέναντι σε πρωτοβουλίες όπως τα απογευματινά χειρουργεία θα μπορούσε να το δει διαφορετικά, το όχι σε όλα».
Χαρακτήρισε: Ατεκμηρίωτες πρόχειρες ακοστολόγητες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να πείσει ότι μπορεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας και είναι επίσης θετικό ότι αποκαθίσταται μια κοινοβουλευτική κανονικότητα.
Κανονικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και βουλευτής και εξελέγη από το κόμμα του. Είναι μια κανονικότητα».
Ο Κασσελάκης
«Θα κριθεί από τους πολίτες δεν με αφορά και τόσο».
Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος
«Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει. Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Και πριν τις εκλογές του 2023 είχα δεχθεί εισηγήσεις να τον αλλάξω και δεν το έκανα. Δεν έχω την πρόθεση ούτε τώρα να το πράξω. Με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027. Δεν θα πειραματιστώ με αλλαγές για να κερδίσω άλλη μια εκλογική μάχη».
Είμαστε μακριά από μια συμφωνία με την Τουρκία – Είναι ψεύδη
«Αντιμετωπίσαμε μια Τουρκία αναθεωρητική με προβλήματα σε Αιγαίο και Έβρο. Τους τελευταίους 18 μήνες συζητούμε με την Τουρκία με ειλικρίνεια χωρίς εντάσεις στο Αιγαίο. Έχουμε ανοικτούς διαύλους και ερευνούμε αν μπορούμε να συζητήσουμε τη μια και μόνη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας. Δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Αν το καλό κλίμα κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα το λάθος είναι δικό τους. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται χρόνια και συνέβαιναν πάντα και είναι προσβλητικό να παρουσιάζεται ότι εδώ υπάρχει μυστική διπλωματία και θα την σερβίρουμε στον ελληνικό λαό. Όλα αυτά είναι ψεύτικα».
Για το πόσο έτοιμοι είμαστε να συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα:
«Τα θέματα αυτά είναι ευαίσθητα και αν η Τουρκία προσερχόταν να συζητήσει οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητούσε αλλά δεν είμαστε εκεί».
«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».
«Η ελληνική θέση δεν έχει διαφοροποιηθεί και δυστυχώς ούτε η τουρκική. Η Ελλάδα ισχυροποιείται αμυντικά και οικονομικά και γεωπολιτικά».
«Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο».
Φοβάται το πολιτικό κόστος;
«Αν κάποια στιγμή φτάναμε στο σημείο που να λέγαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε εμείς θέλουμε το πλαίσιο. Είμαστε ανοικτοί να φέρουμε τη διαφορά ενώπιον ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου και θα σεβαστούμε την απόφασή του. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια απόφαση που θα δικαίωνε τις θέσεις μόνο της μιας πλευράς».
«Η κυβέρνησή μας υπερασπίστηκε τα εθνικά δίκαια με αυστηρό τρόπο όποτε χρειάστηκε. Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο. Κάθε χώρα με τα συμφέροντά της».
«Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι μια πραγματικότητα».
Για το μεταναστευτικό
«Η εικόνα στα νησιά δεν έχει σχέση με την εικόνα το 2019 όταν παραλάβαμε. Είναι ένα διαρκές πρόβλημα το μεταναστευτικό για την Ευρώπη. Εξασφαλίσαμε επιπλέον χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το να φυλάς τα σύνορά σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι οι συνοριοφύλακές μας επιτροπή υποδοχής μεταναστών».
Νωρίτερα οι δύο τους επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση στην Τανάγρα.
Δείτε φωτογραφίες: