Πρόσω ολοταχώς έχουν τεθεί οι κυβερνητικές μηχανές για τη διεθνοποίηση των σχεδιασμών Τόμσεν και Βελκουλέσκου, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή στο Wikileaks.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Απαντες στην κυβέρνηση βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για να επιτευχθούν δύο συν ένας στόχοι. Το μείζον διακύβευμα είναι να κλείσει εν πρώτοις εντός προθεσμίας του Απριλίου η αξιολόγηση. Πέραν αυτού όμως, με φόντο τα νέα δεδομένα που πρόσθεσε η διαρροή των Wikileaks η κυβέρνηση εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά του Δανού τεχνοκράτη Πολ Τόμσεν και επιχειρεί να θέσει το ΔΝΤ προ των ευθυνών του για το ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, με ερωτηματικό ακόμα εάν το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, στο Μαξίμου επιδιώκεται ο εξοστρακισμός του Τόμσεν.

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν το βράδυ της Κυριακής πάντως πως ο υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ “κουβαλάει” στην πλάτη του τα δύο αποτυχημένα προγράμματα, ενώ του προσάπτουν πως δρα «αυτονομημένα και επιδεικνύοντας εμπάθεια προς την Ελλάδα». Πέραν αυτού όμως οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «δεν έχει νόημα να φύγει ο Τόμσεν και να σου φέρει το Ταμείο κάποιον άλλον, ο οποίος εκ νέου θα επιχειρεί να τορπιλίσει την αξιολόγηση».

Ο οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να χαραχθεί στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου θα τεθούν επί τάπητος τόσο οι χειρισμοί στην αξιολόγηση όσο και το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα πάντως, πηγές της κυβέρνησης που μετέχουν στη διαπραγμάτευση υπογράμμιζαν πως σήμερα που κάθονται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, με στόχο να υπάρξει χρόνος για εύρεση λύσης στο αγκάθι των κόκκινων δανείων που εντοπίζεται το μοναδικό τελευταίο μεγάλο χάσμα. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στον απόηχο της διαρροής που έβαλε φωτιά στο πρόγραμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί από το απόγευμα του Σαββάτου σε τηλεφωνικό μαραθώνιο, με στόχο να έχει μία ξεκάθαρη θέση των ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών για το θέμα που έχει ανακύψει. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η 35λεπτη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής, με την οποία μίλησαν τόσο για την αξιολογηση, όσο και για το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου και χωρίς ανατροπές και πρόσθετα μέτρα, με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπέρ της ίδιας άποψης τάχθηκε και η κα Μέρκελ.

Πέραν τούτου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας είχε ήδη νωρίτερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας ευρωσοσιαλιστών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Συνέχεια στο μπαράζ τηλεφωνικών επαφών για να ανακοπούν οι σχεδιασμοί Τόμσεν έχει προγραμματιστεί και για σήμερα Δευτερα, με τον πρωθυπουργό να μιλά εντός της ημέρας τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όσο και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι επαφές ωστόσο στον απόηχο των αποκαλύψεων των Wikileaks δεν περιορίζονται μονάχα στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις και των ευρωπαίων ομολόγων του ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που θα κρίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έτσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσακαλώτος βρήκε ευήκοα ώτα στις επαφές που είχε, καθώς άπαντες συμφώνησαν ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Ημέρα κρίσης για το προσφυγικό

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση τελούν σε κατάσταση συναγερμού και για τη διαχείριση του προσφυγικού, με την σημερινή ημέρα να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ και επίσημα η συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία.

Το θέμα τέθηκε αναλυτικά επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Τόσκας και ο Θοδωρής Δρίτσας στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εξετάστηκαν και οι τρόποι εντατικοποίησης όλων των απαιτούμενων ενεργειών τόσο σε επίπεδο δομών, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης των προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί αρχικά το λιμάνι του Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι από την κυβέρνηση έχουν θέσει ως στόχο την πλήρη λειτουργικότητα του λιμένος μέχρι το Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.