Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος με τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αξιολόγηση, προκειμένου να σηματοδοτήσει με τις κινήσεις του την αλλαγή σελίδας στην κυβέρνηση.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Το «τεφτέρι» με την αξιολόγηση των υπουργών, την οποία είχε προαναγγείλει από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας, έχει ήδη ανοίξει στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου. Η απόφαση για ένα γερό «λίφτινγκ» στο προφίλ της κυβέρνησης είναι ειλημμένη από τον πρωθυπουργό και το μόνο που στέκεται επί του παρόντος εμπόδιο είναι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν θέσει ως προσιτό στόχο για την ολοκλήρωσή τους την 22α Απριλίου, ημέρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, οι τρικλοποδιές που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προέρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δημιουργούν προσκόμματα και στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα για την αναδόμηση της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που οι διαφωνίες παραμείνουν και η διαπραγμάτευση «σπάσει» στα δύο, σενάριο το οποίο ήδη κυοφορείται παρά την σθεναρή αντίθεση της κυβέρνησης, ο ανασχηματισμός αναμένεται να «προσαρμοστεί» στα νέα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί και όχι να αναβληθεί.
Όπως και να έχει πάντως, ο ανασχηματισμός, όποτε αυτός τελικά ανακοινωθεί, θα έχει ακόμα ένα βασικό χαρακτηριστικό. Θα αποτελεί μία ακόμα κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ενταθεί και το πρέσινγκ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για το «άνοιγμα» αυτό, το οποίο θα συνδυαστεί και από τη διεύρυνση που θα επιχειρήσει στο επικείμενο Συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναζητούν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι λεγόμενοι «πασοκογενείς» που μετείχαν στο νυν κυβερνητικό σχήμα είναι οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας και Μάρκος Μπόλαρης.
Σε περίπτωση ωστόσο που ο ανασχηματισμός λάβει χώρα πριν την πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά μεσούσης της αξιολόγησης, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι υπουργοί με «μνημονιακές εκκρεμότητες» (π.χ. ο Γιώργος Σταθάκης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων) θα παραμείνουν στη θέση τους.
Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι αυτό του Γιάννη Μουζάλα. Ο αναπληρωτής υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και όλου του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις «μανούβρες» για να συγκεραστούν οι θέσεις αυτές με την άρση της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα από τον Πάνο Καμμένο και μερίδα της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Από το επιτελείο του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βρει τη «χρυσή τομή» στην υπόθεση Μουζάλα, καθώς θεωρείται «σημαντικός συνεργάτης», ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπογράμμιζαν πως η αναβάθμιση της δομής του χαρτοφυλακίου δεν αποτελεί αναβάθμιση και του προσώπου. Πάντως, ο κ. Μουζάλας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μετά το «μακεδονικό» και ουδείς μπορεί να αποκλείσει να επιχειρήσει ο ίδιος ο υπουργός να «διευκολύνει» τον πρωθυπουργό με την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτή. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες αναμένεται να «αναζωπυρώσουν» το «φλερτ» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Κατά τα λοιπά μετά την αναθέρμανση των σχέσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, το όνομα του τελευταίου «παίζει» δυνατά για κάποιο χαρτοφυλάκιο, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει αυτό της Δικαιοσύνης στη θέση του Νίκου Παρασκευόπουλου. Δεν αποκλείεται πάντως να επιχειρηθεί η αξιοποίησή του και στο κομβικό υπουργείο των Εσωτερικών.
«Καπαρωμένο» θεωρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ενώ από το περιβάλλον του αφήνουν παράθυρο για μετακίνησή του σε οικονομικό υπουργείο «πρώτης γραμμής». Κάτι τέτοιο πάντως «παραγκωνίζει» τον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρά τα παράπονα που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς δύσκολα θα μετακινηθεί από το Οικονομίας.
Αμετακίνητος αναμένεται να μείνει στη θέση του ο «υπερυπουργός» Νίκος Παππάς, ο οποίος πέραν των υπολοίπων καθηκόντων του έχει σηκώσει μεγάλο βάρος και στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, παίρνοντας ουσιαστικά και ένα τμήμα του Οικονομίας.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η διατήρηση του επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτός από το θετικό πρόσημο στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να τηρηθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες της Κουμουνδούρου.
Ερώτημα αποτελεί το χαρτοφυλάκιο Εργασίας, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται πως καταφέρνει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του Ασφαλιστικού, ωστόσο αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που έχουν «φθαρεί» περισσότερο λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.
Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο θα παραμείνουν στις θέσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει διαφωνήσει με το Μαξίμου για τη διαχείριση ορισμένων ζητημάτων με τελευταίο αυτό της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά και ο Παύλος Πολάκης από το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Δεν αποκλείεται επιπλέον αναβάθμιση του Νίκου Ξυδάκη.
Τέλος, στους βουλευτές που αναμένεται να αξιοποιηθούν πιθανότατα στο νέο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και προερχόμενος από τους «53», Μάκης Μπαλαούρας καθώς και η Ολυμπία Τελιγιορίδου από το νομό Καστοριάς. Η τελευταία, η οποία θεωρείται «πασοκογενής» αλλά έχει αποχωρήσει από το 1998 από το Κίνημα, έχει σύμφωνα με πληροφορίες επισημανθεί στο Μαξίμου τόσο για τις δημόσιες παρεμβάσεις της και τη στάση που τήρησε στο αγροτικό.