Μεγάλα κέρδη απέσπασε η Τουρκία από τη μισή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία φαίνεται να διπλασιάζει τα χρήματα που θα πάρει αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες.
Μέσα στις επόμενες 10 μέρες και μέχρι την Σύνοδο Κορυφής ( 17-18 Μαρτίου) ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ θα πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη να έχει συγκεκριμμενοποιήσει το σχέδιο δράσης που πήρε το αρχικό πράσινο φως από τους 28 ηγέτες και τον Τούρκο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής που διατύπωσε η Άγκυρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα. Οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν θέλουν επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.
Πλέον, σύμφωνα με τα αιτήματα της Άγκυρας που έγιναν δεκτά, όλοι οι μετανάστες που θα περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ, ενώ στην μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ενώ θα επιταχυνθεί η εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και θα γίνει προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε μία «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου για το προσφυγικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Καταλήγοντας, είπε ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», σημειώνοντας ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Ε.Ε. στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.