Αν κάποιος μέχρι χθες έλεγε ότι το Eurogroup που θα έδινε το πράσινο φως για επιστροφή του κουαρτέτου και άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μαζί με σαφή χρονικό προσδιορισμό για τη συζήτηση για το χρέος θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα, δύσκολα θα γινόταν πιστευτός. Ωστόσο, το θρίλερ της «τριχοτομημένης» Συνόδου Κορυφής, οι αιφνιδιαστικές εκτός ατζέντας απαιτήσεις της Τουρκίας και οι αλλεπάλληλες εμπλοκές για να βρεθεί κοινό πεδίο συζήτησης, άφησαν την αξιολόγηση σε δεύτερη μοίρα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την τροπή που πήρε η Σύνοδος, καθώς αν και στην αρχή η συζήτηση κινούνταν γύρω από τη βαλκανική οδό και το κατά πόσο θα αποφασιστεί και επίσημα το κλείσιμό της, τελικά στράφηκε στην ουσία του προσφυγικού ζητήματος που δεν ήταν άλλη από το ρόλο της Τουρκίας. «Η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση» σημείωναν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Αυτή ήταν και η βασική αιχμή των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της 17ωρης Συνόδου. «Είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρούμε λύση περιορισμού των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως τελικά απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα.
Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να πετύχει «τη συντριπτική πλειοψηφία» όσων είχαν συναποφασιστεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις ένα βήμα – από τα πολλά που χρειάζονται – μπροστά. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η συμφωνία προβλέπει την πλήρη αναγνώριση στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο, τεχνικό και σε προσωπικό (θα πάρει 300 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια ως το 2020), την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ αλλά και την επικαιροποίηση για την fast track επανεισοδχή παράτυπων μεταναστών που θα αποτελέσει σημαντικό ανάχωμα στη δράση των διακινητών.
Για το τελευταίο μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Σύνοδος για την Ελλάδα δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται στο σημερινό 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας». Εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία, εκπροσοπώντας ολόκληρη την ΕΕ για το θέμα, θα επιχειρήσει την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, με το ζητούμενο για την κυβέρνηση να είναι να συμπεριληφθούν και όσοι έχουν ήδη φτάσει στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία. Το γεγονός πάντως ότι πλέον οι συζητήσεις θα είναι σε διμερές επίπεδο, γεγονός που ενδεχομένως να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η Άγκυρα, έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.
Πέραν του προσφυγικού πάντως, στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα και συγκεκριμένα στις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Τούτων δοθέντων αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.
Την ίδια ώρα δεκαήμερος διπλωματικός πυρετός ξεκίνησε από τους μαξιμαλιστικούς στόχους που έθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου επί τάπητος για ξεμπλοκάρισμα των πέντε από τα έξι «παγωμένων» ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία είναι επί σειρά ετών μπλοκαρισμένα από το κυπριακό βέτο. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα υπερδιαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δηλαδή ουσιαστικά η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το casus belli. Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται δεδομένο ότι η Άγκυρα θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου και ήδη δρομολογούνται διαβουλεύσεις τόσο με την Κύπρο όσο και με άλλους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Επιστρέφει το κουαρτέτο με δέσμευση για το χρέος
Ενόσω το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή των Θεσμών από σήμερα κιόλας στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Απρίλιο, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας», που θα αφορά και τις μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Η επιστροφή του κουαρτέτου παρά την βεβαιωμένη ύπαρξη διαφορών εκλαμβάνεται ως μία εξόχως θετική εξέλιξη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του έναν μήνα για να γεφυρώσει τις υπάρχουσες αποκλίσεις που συνοψίζονται στα:
*Δημοσιονομικό κενό: Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων στο δημοσιονομικό πλαίσιο στη βάση του λεγόμενου buoyancy effect, το οποίο μπορεί να αποφέρει περί το 1 δισ. ετησίως. Αυτό μπορεί να είναι και το «κλειδί» για γεφύρωση της διαφοράς με το ΔΝΤ.
*Ασφαλιστικό: Το ΔΝΤ επιμένει σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στη φόρμουλα του Ασφαλιστικού, εφόσον πιάνονται οι στόχοι.
*Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
*Κόκκινα δάνεια: Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση των στεγαστικών και των ΜμΕ.
Όπως και να έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πρωτομαγιά, προκειμένου να μπορεί να περάσει η οικονομία «από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο», όπως δήλωσε στη FAZ.