«Δεν έχει καμία ομοιότητα η κατάσταση που ζούμε τώρα με αυτό που ζήσαμε το πρώτο επτάμηνο. Στην πρώτη περίοδο είχα εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και αυτό έκανα και τώρα έχω εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τηρώντας τις κόκκινες γραμμές μας και αυτό κάνουμε. Ιθάκη μας η μείωση του χρέους. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησής θα μας οδηγήσει εκεί. Θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους. τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για το τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση συμπίπτουν με τον ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν και μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση! «Δεν ήθελα τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πρόβλημα που η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ. Καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και χωρίς το Ταμείο. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ» υπογράμμισε.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πιο ισχυροποιημένες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 βγαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η συμφωνία θα τηρηθεί και ήδη τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πουν ναι σε παράλογες απαιτήσεις. Είναι κρίσιμο, πάντως, να τα βρουν και οι θεσμοί μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος απέφυγε να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των Ολάντ και Σόιμπλε.
Τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς (ΕΕ και ΔΝΤ) επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και για να μιλήσει για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό και πως με το σχέδιο Κατρούγκαλου αυτό επιτυγχάνεται «αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο σώμα».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η μη μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σε αυτή τη κόκκινη γραμμή, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνονται οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.
«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές»
«Ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Ζητούσαμε από το Μάρτιο του 2015 να έρθει η ΕΕ σε συνεννόηση με την Τουρκία. Άδικη η κριτική που δέχεται η Μέρκελ και δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες. Η δύση έχει ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Διαλύθηκαν ολόκληρες χώρες από τους πολέμους. Πρέπει να δούμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «με βάση όλα αυτά, είναι αστείο να λέμε πως φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Που το μόνο που είχε πει έιναι πως δεν γίνεται να βυθίζουμε τις βάρκες και πως πρέπει να υπάρχει μια ασφαλής δίοδος» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος. Ο φάκελος Φαρμακονήσι. Έχει έρθει και στη Βουλή. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Δεν θέλω να ξύσω πληγές. Άλλο να έρχονται δέκα βάρκες την εβδομάδα και άλλο 20 την ημέρα γεμάτες κόσμο. Αναπόφευκτο λόγο γεωγραφίας να δεχθεί η Ελλάδα όλες αυτές τις ροές. Παραποιήθηκαν προεκλογικά οι δηλώσεις μου για μια ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. Στη θάλασσα δεν μπορείς να βάλεις φράκτες και συρματοπλέγματα. Αυτό είχα πει, αλλά τώρα δεν έχουμε προεκλογική περίοδο. Μη γυρνάμε σε αυτά».
Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Είδαμε και πάθαμε να δεχθεί η άλλη πλευρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ας μην λέμε λοιπόν ότι αυτή ήταν μια πρόταση του Ερντογάν. Δεν ήμασταν αντίθετοι στην συμμετοχή της Frontex αλλά καθυστέρησε να ανταποκριθεί και όταν το έκανε ήταν μόνο στο 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία δεν θα υπάρχει μείωση των ροών. Πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας μας ως μια χώρας που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να μας απειλούν με έξοδο από την Σέγκεν που κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα έμπαινε στο περιθώριο. Είναι μια κουβέντα που δεν κάνει καλό στον τουρισμό».
«Το βέτο για το προσφυγικό το έθεσα ήδη στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής»
«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Κερδίσαμε το ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Αυστρία. Υπήρχε κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας απέναντι σε όλο αυτό. Κερδίσαμε να σταματήσει η κουβέντα για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη της Σέγκεν. Κάθε εργαλείο έχει την δική του αξία ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Κάνει λάθος ο φίλος μου ο Βέρνερ Φάιμαν και θα του το πω. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις. Δεν απαντάς στην ακροδεξιά ρητορική ακολουθώντας την ακροδεξιά ατζέντα».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απόψε και θέλησε να εκφράσει την συμπαράστασή τους στη χώρας μας. Ενδεικτικά μου είπε πως: ‘’Η κομισιόν είναι μαζί σας να το έχεις στο μυαλό σου και θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να μην μείνει μόνη της’’. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι Ελληνικό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της ένα τεράστιο πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την Ελλάδα έχουν περάσει περίπου 800.000 πρόσφυγες/μετανάστες και έχουμε ταυτοποιήσει σχεδόν το 100%. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εθελοντικά επέστρεψαν στις χώρες τους. Η Turkish Airline δίνει την δυνατότητα με 50 ευρώ και χωρίς έλεγχο να φτάνουν οι μετανάστες από το Μαρόκο ας πούμε, στα σύνορα με την Ελλάδα και από εκεί να περνάνε με τις βάρκες σε ελληνικό έδαφος. Υπάρχει συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία. Έχουν δεχθεί πίσω περίπου 300 με 400 ανθρώπους. Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις σε hot spots και χώρους μετεγκατάστασης. Τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού δρόμου. Ρώτησε κανείς εκείνες τις χώρες τις υποδομές έχουν κάνει για την υποδοχή προσφύγων».
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την προσφυγική κρίση υπογράμμισε πως: «Υπάρχει μια μικρή μείωση στις προκρατήσεις στην Κω και στην Σάμο. Δεν αφορά τα υπόλοιπα νησιά. Μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού για να προβληθούν μέσα από μια καμπάνια αυτά τα νησιά. Γι αυτό είχα καλέσει στο Μαξίμου όλους τους αρμόδιους (δημάρχους, περιφερειάρχες ακόμα και ιεράρχες) για να τους επισημάνω πως θα πρέπει να εκλείψουν οι εικόνες χάους στις πλατείες και να μεριμνήσουν, ώστε, να στεγάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό αφορά και τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν μηνύματα χάους και καταστροφής. Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».
«Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. «Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Κάποιοι ετοιμαζόντουσαν να καταλάβουν το Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα»
«Πήγα την κόντρα με τους δανειστές μέχρι τέλους, όσο έπαιζα μόνο το κεφάλι μου. Όταν μετά το δημοψήφισμα είδα πως μείναμε μόνοι μας και πλέον παιζόταν και το μέλλον της χώρας, ναι. Έκανα πίσω. Αλλά μετά είχα το σθένος, επειδή ούτε Σαμαράς, ούτε Παπανδρέου είμαι, να πάω σε εκλογές. Να τελειώνει, λοιπόν, η πλάκα με το ότι μετέτρεψα το Όχι σε Ναι» ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και υπογράμμισε με το ίδιο ύφος: «Λυπάμαι αλλά η κριτική του Βαρουφάκη είναι ανόητη. Δέχομαι την κριτική αλλά όχι τη λάσπη σε θέματα ηθικής. Κάποιοι ετοιμαζόντουσαν να καταλάβουν το Μέγαρο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η τρόικα θα επιστρέψει μέσα στον Μάρτη στην Αθήνα και μέχρι το Πάσχα η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. «Μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση της οικονομίας» τόνισε.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
«Με το νομοσχέδιο προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών», ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις αντιδράσεις που προκαλεί υπογράμμισε πως: «Δεν έχουμε κανένα ταξικό μισός, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση. Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αδικίες για τις εισφορές».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μέσα στον Μάρτιο θα πάει στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενώ κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.
«Εγώ όσα στικάκια μου παρέδωσαν τα έδωσα στους εισαγγελείς»
«Η συμφωνία με τους θεσμούς ήταν καλύτερη μετά το δημοψήφισμα. Εγώ δεν μιλάω για success story αλλά υπάρχουν αποτελέσματα. Η έξοδος από το ευρώ, που ήταν η εναλλακτική λύση, δεν θα ήταν αριστερή λύση. Δεν ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση κανονικότητας. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν προσπάθησε καν να δώσει ένα μαξιλαράκι προστασίας για τους αδύναμους. Αντίθετα έφτιαξε μια ασπίδα προστασίας για τους έχοντες. Εγώ όσα στικάκια μου παρέδωσαν τα έδωσα στους εισαγγελείς. Και οι εισαγγελείς βγάζουν λαβράκια. Προσπαθούμε με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουμε προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τους αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν σημαίνει ομερτά για τα θέματα διαφάνειας.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με την δεξιά. Ο ελληνικός λαός μίλησε πριν από μόλις πέντε μήνες. Έδωσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η επαναφορά της συζήτησης για εκλογές με κάνει να πιστεύω πως κάποιοι ονειρεύονται να πάνε όλα στραβά. Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και συμφωνήσαμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος αλλά και στην αναγκαιότητα της σταθερότητα των κυβερνήσεων. Συμφωνήσαμε δηλαδή να μπει μια ρήτρα στο Σύνταγμα, ώστε, οι κυβερνήσεις να μην είναι εύκολο να πιέζονται και να πέφτουν. Μια πρόταση που μου έκανε, για παράδειγμα, ήταν αν μια κυβέρνηση πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές και επανεκλέγεται να ολοκληρώνει την τετραετία και να μην ανανεώνει την θητεία της. Του είπα, όμως, να συμφωνήσουμε για το ΕΣΡ ώστε να προωθηθεί η αλλαγή στο τηλεοπτικό ταμείο, έλα να γυρίσουμε μαζί σελίδα για την χώρα. Άφησε να εννοηθεί πως αν φύγουν οι αρμοδιότητες από τον υπουργό και πάνε στη Βουλή θα συμφωνήσει. Και το έκανα. Έδωσα εντολή να πάνε στη βουλή οι αρμοδιότητες αλλά εκείνος όταν βγήκε από το γραφείο μου έκανε άλλα πράγματα».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως καλύπτει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των δημοσιογράφων εκβιαστών και αναρωτήθηκε ποιοι έστησαν τα κυκλώματα στην ΕΥΔΑΠ και για ποιόν λόγο η κυβέρνηση Σαμαρά έδινε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε διαφήμιση για την συγκεκριμένη δημόσια επιχείρηση.
Αναφερόμενος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε πως: «η κυβέρνηση έχει ακόμα μπροστά της τρεισήμισι χρόνια. Ας κάνουν κρατηθούν αυτοί που κυβέρνησαν 40 χρόνια. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά της».
Για τις συναντήσεις με Ψυχάρη: Την… έσκισα την γάτα των Ιμαλαΐων
Αναφερόμενος στις τέσσερις συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δεν θα κριθώ από το ποιος μου λέει τι αλλά από αυτά που πράττω. Η δική μου η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο για να ζητήσω χάρη από κανέναν. Αν νομίζει ο κ. Ψυχάρης πως με κρατάει από κάπου, ας τα βγάλει όλα στη φορά. Να τα πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά. Δεν με απασχολεί» και πρόσθεσε: «Επιθυμία του Ψυχάρη ήταν να συναντηθούμε σε ένα χώρο μη δημόσιο. Συναντήθηκα μαζί του όπως συναντήθηκα με όλους τους εκδότες που ζήτησαν συνάντηση μαζί μου. Στο Mega εγώ έχω να πάω από το 2012. Αν συμφωνούσαμε σε κάτι θα πήγαινα στο κανάλι την επόμενη ημέρα. Δεν συμφωνήσαμε σε κάτι. Ένα χρόνο που είμαι πρωθυπουργός δεν δέχθηκα να συναντήσω τον κ. Ψυχάρη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με χιούμορ, την αποστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου για την… περιβόητη πλέον γάτα των Ιμαλαΐων. Όταν ερωτήθηκε απάντησε, χαμογελώντας, πως «Ναι, αλλά την έσκισα την γάτα…»!
Σε ότι αφορά τις άδειες για τα κανάλια τόνισε: «Γιατί έχουμε 8 κανάλια τα οποία κατά γενική ομολογία δεν βγάζουν τα λεφτά τους; Η αγορά δεν αυτορυθμίστηκε 25 ολόκληρα χρόνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη που κάνουν κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε εμείς είναι αδαείς; Είναι ηλίθιοι; Παντού υπάρχουν λίγες άδειες εκτός από την Ιταλία που υπάρχουν τα φαινόμενα του Μπερλοσκονισμού. Κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τα στοιχεία. Εμείς μιλάμε για εθνικής εμβέλειας, επίγεια, ψηφιακά, γενικού περιεχομένου και κάποιοι τα μπέρδεψαν με του ειδικού περιεχομένου», ενώ συμπλήρωσε πως βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. «Είμαστε ανοιχτοί και θα μιλήσουμε και με την ΕΣΗΕΑ, ώστε, να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να βάλουμε ως όρο οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στα κανάλια να έχουν προτεραιότητα».
Τέλος, σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο internet ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Δεν θέλουμε να ελέγξουμε το διαδίκτυο. Θέλουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών».