Τη φιλοδοξία το Ποτάμι να γίνει η αφορμή για να ανατραπεί το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αποδείχθηκε συνέχεια του παλιού».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι οι στόχοι του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στις 26-28 Φεβρουαρίου, είναι να επιβεβαιωθούν και να επαναπροσδιοριστούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα, και ταυτόχρονα πώς θα δυναμώσει το Ποτάμι, το οποίο τοποθετεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Σχετικά με την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχει το Ποτάμι στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι όλα τα κριθούν από το κατά πόσο υπάρχει η αποφασιστικότητα «να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που δεκαετίες τώρα δημιουργήθηκαν. Η κοινωνία δε λέει «θέλω κάτι στον ενδιάμεσο χώρο», η κοινωνία λέει «θέλω μια καλύτερη ζωή», τονίζει και σημειώνει ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει τι είναι προοδευτική παράταξη σήμερα και θα περιμένει τις απαντήσεις των άλλων.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένοντας συγκεκριμένα δείγματα γραφής.
Εκφράζει ακόμη τους φόβους του για την πορεία της χώρας, με τα μαζεμένα δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Ειδικά για τη προσφυγική κρίση προτείνει να ενωθούν όλες οι φωνές για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα.
Για το ασφαλιστικό δηλώνει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει από μηδενική βάση και πως το Ποτάμι θα υπερασπιστεί τις γενεές που παράγουν, τον κόσμο της εργασίας και όχι απλώς και μόνο τους συνταξιούχους.
Η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:
Κύριε Θεοδωράκη, τι να περιμένουν οι πολίτες από το Συνέδριο του Ποταμιού σε λίγες μέρες; Ποιοι είναι οι στόχοι του;
Αν κάτι ξέρουν οι πολίτες για το Ποτάμι είναι ότι θα ακούσουν αλήθειες. Και για τη χώρα και για το Κίνημα. Οι στόχοι του Συνεδρίου είναι διττοί. Πρώτον να επιβεβαιώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα. Και ταυτόχρονα να δούμε πώς θα δυναμώσουμε το Ποτάμι. Μια αποτελεσματικότερη οργάνωση και ένας διάλογος με τις δυνάμεις που συγκρούονται με τον λαϊκισμό και την παρακμή. Το Ποτάμι ζει και αναπνέει μεταρρυθμιστικά, το ερώτημα όμως είναι πώς βοηθάς μια χώρα που παραπαίει.
Δεν αρκούν οι μεταρρυθμιστικές σας – όπως τις ονομάζετε- προτάσεις;
Θα αρκούσε αν ήμασταν φιλολογικός όμιλος. Είμαστε όμως ένα πολιτικό Κίνημα. Χρειαζόμαστε συμμάχους. Χρειαζόμαστε ελιγμούς, σχέδιο. Τακτική και στρατηγική. Και όλα αυτά αποφασίζονται πιο εύκολα όταν ακούς τους άλλους. Στην περίπτωσή μας τους 1200 συνέδρους που θα μαζευτούμε στο Περιστέρι.
Φαντάζομαι ότι θα διεκδικήσετε ξανά την ηγεσία του Ποταμιού. Με ποια φιλοδοξία; Για να κάνετε τι;
Για να συνεχίσουμε αυτό που μόλις πριν 2 χρόνια ξεκινήσαμε. Ξέρετε μερικές φορές ξεχνιόμαστε και λέμε «το Ποτάμι που έκανε αυτό», «το Ποτάμι που έκανε το άλλο» και όμως είμαστε μόλις 2 ετών. Δεν αλλάζω λοιπόν στόχους. Θέλουμε να γίνουμε η αφορμή για να ανατραπεί το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε συνέχεια του παλιού. Διορίζει όπως διόριζαν και αυτοσχεδιάζει όπως αυτοσχεδίαζαν. Κανένα νέο σχέδιο για τη χώρα. Εμείς, και σχέδιο έχουμε και χέρια καθαρά, χωρίς καμία εμπλοκή στα μικρά και μεγάλα λάθη που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Ποια είναι η άποψη του Ποταμιού για τη συμπόρευση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου; Θέλετε να πάτε όλοι μαζί;
Ποιοι να πάμε και που να πάμε; Αυτά είναι τα ερωτήματα που όλοι πρέπει να απαντήσουν. Ποια Ελλάδα έχουμε στο μυαλό μας; Σε ποια χέρια; Με τι πολιτικές; Ή μας ενδιαφέρει μόνο να νιώσουμε ασφαλείς κάτω από μια κοινή στέγη; Η κοινωνία δε λέει «θέλω κάτι στον ενδιάμεσο χώρο», η κοινωνία λέει «θέλω μια καλύτερη ζωή». Σε αυτό λοιπόν να απαντήσουμε και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.
Η πρόταση για διάλογο για τη συγκρότηση σύγχρονης προοδευτικής παράταξης που κάνει η κυρία Γεννηματά σας ενδιαφέρει και σε ποια βάση;
Θα συνεχίσω να σας προκαλώ με ερωτήματα. Τι είναι σήμερα προοδευτικό; Είναι, ή καλύτερα, είμαστε, αποφασισμένοι να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που δεκαετίες τώρα δημιουργήθηκαν; Τα προβλήματά μας δεν έπεσαν από τον ουρανό. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη γι’αυτό που ζούμε. Θα υπάρξει ποτέ αυτοκριτική; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει νέα αρνητικά ρεκόρ, αλλά τα προβλήματα προϋπήρχαν. Στο συνέδριό μας λοιπόν, θα περιγράψουμε με σαφήνεια πώς εννοούμε εμείς τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη και με χαρά θα περιμένουμε τις απαντήσεις όλων όσων δηλώνουν ή είναι σύμμαχοί μας.
Είναι αλήθεια ότι θα δώσετε την ευκαιρία στην κυρία Γεννηματά να απαντήσει από το βήμα του συνεδρίου σας στην πρότασή σας;
Βέβαια. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά έχουν ανταποκριθεί στην πρότασή μου και το μεσημέρι του Σαββάτου θα είναι στο Περιστέρι. Νομίζω θα είναι δύο πολύ ενδιαφέρουσες μέρες. Όχι μόνο για το Ποτάμι αλλά και για τη χώρα.
Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τις πολιτικές συμμαχίες που επιδιώκει το Ποτάμι. Διαμορφώνεται η εικόνα ότι ένα τμήμα του κόμματός σας θέλει να συνεργαστείτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ένα άλλο να συμπράξετε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε μια Προοδευτική Συμμαχία. Εσείς που προσδιορίζετε το Ποτάμι;
Επειδή δε θέλω να καταναλώνω πολύτιμο κεφάλαιο προσπαθώντας κάθε φορά να προσδιορίζω με το πολιτικό υποδεκάμετρο το ακριβές στίγμα μας, κάτι που θεωρώ όχι σημαντικό, ας πούμε τελεσίδικα ότι ανήκουμε στο κέντρο των μεγάλων αλλαγών και ας πάμε παρακάτω. Κάνετε όμως ένα λάθος. Οι συνεργασίες των κομμάτων σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς – ΝΔ με Ποτάμι, Ποτάμι με ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι ή ΝΔ-, είναι η ατέλειωτη συζήτηση των τελευταίων πέντε μηνών. Μια αδύναμη κυβέρνηση προκαλεί αβεβαιότητες και οι αβεβαιότητες καλύπτονται με σενάρια. Σε ό,τι πάντως μας αφορά δεν έχουμε αμφιταλαντεύσεις.
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας για τον κ. Μητσοτάκη;
Είναι νωρίς για αρνητική κριτική. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα γύρω του, που με βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τη δύναμη των κομματικών βαριδιών. Όπως και κάποιες προτάσεις, όπως η συζήτηση του ασφαλιστικού από μηδενική βάση, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική κρίση. Ας περιμένουμε όμως. Πάντως η ΝΔ είναι βαρύ και παλιό σκαρί. Δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να στρίψει μεταρρυθμιστικά.
Συμμερίζεσθε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλος της ΝΔ κι όλα τ΄άλλα κόμματα θα στοιχηθούν πίσω τους στο νέο διπολισμό που επιδιώκουν να διαμορφώσουν;
Κάθε φορά σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπάρχουν δύο κόμματα που προσπαθούν να επιβάλουν όρους δικομματισμού. Αντέχουν πάντα εκείνες οι δυνάμεις που έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης. Κι εμείς ανήκουμε στις δυνάμεις που η κοινωνία, αν δεν τις είχε έπρεπε να τις εφεύρει.
Το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του κ.Τσίπρα δείξατε καλή θέληση, την οποία την πληρώσατε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς μειώθηκαν τα ποσοστά σας. Πως κρίνετε τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Ο συσχετισμός που κάνετε δεν είναι σωστός. Στηρίξαμε την προσπάθεια να σωθεί η χώρα. Και είχαμε καθοριστική συμβολή σε αυτό. Πολεμούσαμε και πολεμάμε όμως τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα του συμπλέγματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σήμερα το νέο καθεστώς είναι σαν το σκύλο που κυνηγά την ουρά του. Μετά τις εκλογές προσπαθεί να διορθώσει τα κολοσσιαία λάθη που έκανε πριν τις εκλογές αλλά το κάνει με τον ίδιο τρόπο που οδηγήθηκε σε αυτά τα λάθη, προφανώς γιατί δεν ξέρει άλλον τρόπο. Για αυτό φοβάμαι – φοβάμαι για την χώρα – είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Πως κρίνετε τις εξελίξεις στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης;
Για το Ασφαλιστικό περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει το πλήρες πακέτο των προτάσεών της. Και θα απαντήσουμε συγκεκριμένα όχι με υπεκφυγές. Με κάθε τρόπο πάντως θα υπερασπιστούμε τις γενεές που παράγουν, τον κόσμο της εργασίας και όχι απλώς και μόνο τους συνταξιούχους. Στο προσφυγικό έχω αποφασίσει να πάψω να μιλώ για τα περσινά εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. Όλοι τα ξέρουμε, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Τώρα το μέλημά μας είναι να ενωθούν όλες οι φωνές για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Αν κλείσουν μας περιμένουν συμφορές. Να πείσουμε την Ευρώπη να σεβαστεί τις αξίες της. Έχουμε, όπως ξέρετε, έγκαιρα καταθέσει 10 προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να είναι η βάση μιας εθνικής συμφωνίας.