Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει καλά για την Κίνα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει βαρείς δασμούς στην Κίνα, ενώ δήλωσε σε επιχειρηματίες και πολιτικούς ηγέτες σε οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν μια «πολύ καλή σχέση» και φέρεται να εξέφρασε το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα τους επόμενους μήνες.
Ο Τραμπ έδωσε μάλιστα μια αναστολή 75 ημερών στην κινεζικών συμφερόντων εφαρμογή TikTok και έδωσε σήμα ότι θα επιδιώξει να αμβλύνει έναν νόμο που απαιτεί από την εταιρεία να εκχωρήσει τις αμερικανικές δραστηριότητές της ή να απαγορευτεί.
«Όλα αυτά συνθέτουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να μιλήσει και να συνάψει συμφωνίες με την Κίνα. Τουλάχιστον προς το παρόν», σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για το Πεκίνο, το οποίο προετοιμάζεται για μια ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Τραμπ στελέχωσε το υπουργικό του συμβούλιο με τα αποκαλούμενα «γεράκια» κατά της Κίνας και έκανε εκστρατεία για την επιβολή υψηλών δασμών σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
«Η Κίνα συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, Liu Dongshu, του City University of Hong Kong. «Και μια καλύτερη σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι πιο σημαντική για την Κίνα παρά για τις ΗΠΑ… οπότε η Κίνα είναι πρόθυμη να εμπλακεί».
Το διακύβευμα είναι υψηλό για το Πεκίνο, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος τύπου «tit-for-tat», όπως εκείνος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης του Τραμπ, θα έπληττε την προβληματική οικονομία της Κίνας που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Και οι κινέζοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να αδράξουν την ευκαιρία να αμβλύνουν τη σκληρή γραμμή του Τραμπ.
Ο κινέζος ηγέτης Σι κάλεσε για μια «νέα αφετηρία» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τραμπ λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία και έστειλε τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα, για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας, τον ανώτερο κινέζο αξιωματούχο που έχει παραστεί ποτέ σε μια τέτοια εκδήλωση.
Εντωμεταξύ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος Ding Xuexiang δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να «προωθήσει το ισορροπημένο εμπόριο» και όχι το «πλεόνασμα» με τον κόσμο – χτυπώντας μια νότα που απευθύνεται άμεσα στο κύριο παράπονο του Τραμπ για τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.
Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας έχουν επίσης λίγες ψευδαισθήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αλλάξει το ύφος της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας. Και πιθανότατα υπολογίζουν προσεκτικά πώς να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα «ανάσα» για να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο της «τέχνης της συμφωνίας» τους επόμενους μήνες.
Σε συνέντευξή του στο Fox News που προβλήθηκε την Πέμπτη, ο Τραμπ περιέγραψε τους δασμούς ως μια «τεράστια δύναμη» έναντι της Κίνας, αλλά δήλωσε ότι «θα προτιμούσε να μην τους χρησιμοποιήσει» και ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία. Παραμένει επίσης ασαφές αν ο Τραμπ θα εμβαθύνει τους ελέγχους των εξαγωγών σε ευαίσθητες τεχνολογίες που εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
«Η Κίνα έχει συνειδητοποιήσει ότι με τον Τραμπ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά είναι ένας διαφορετικός, νέος Τραμπ. Aυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε την προηγούμενη φορά μπορεί να μην ικανοποιεί τις νέες επιθυμίες του», δήλωσε ο αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων Shen Dingli με έδρα τη Σαγκάη. Αυτή τη φορά, αντί να «εξαναγκαστεί» από τον Τραμπ σε έναν εμπορικό πόλεμο, το Πεκίνο ίσως καλύτερα να «χαμογελάσει, να παραμείνει ήρεμο και να αρχίσει να μιλάει μαζί του», δήλωσε ο Shen.