«Δεν υπάρχει μέτωπο με τη ΝΔ. Υπάρχει όμως μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις απέναντι σε πρακτικές της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά που αποκαλύπτονται κάθε μέρα είναι τραγελαφικά. Βεβαίως έχουμε μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, ερωτώμενος για τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθύνθηκε και στην κ. Γεννηματά λέγοντας: «Θέλω να πω στην κα. Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από λύσεις. Εάν η κα. Γεννηματά έχει να απαντήσει κάτι συγκεκριμένο στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι είμαστε εδώ να την ακούσουμε. Όμως, και θα πρέπει να το επισημάνω, όσες φορές την έχω ακούσει δεν προσθέτει τίποτα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού».

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

Σταύρος Θεοδωράκης: Εκλογικός νόμος, Ασφαλιστικό, Αγροτικό, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, Παιδεία, τα συζητήσαμε, δεν τα λύσαμε βέβαια. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης και εγώ, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες σε αρκετά άλλα σημεία. Είπαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τα λέμε, να υπερασπιζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, όπου μπορούμε, να προβάλλουμε πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων, θα τα ξαναπούμε.

Δημοσιογράφος: Θα προτάξετε ένα κοινό μέτωπο με τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει μέτωπο με τη ΝΔ. Υπάρχει όμως μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις απέναντι σε κινήσεις και πρακτικές της κυβέρνησης. Δηλαδή, για παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά που αποκαλύπτονται κάθε μέρα είναι τραγελαφικά. Βεβαίως έχουμε μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές. Μια πρακτική που είχε το ελληνικό δημόσιο και στο παρελθόν. Πρακτικές που είχε το δημόσιο στο παρελθόν, επί ΠΑΣΟΚ, επί ΝΔ. Αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να τα αφήσουμε αυτά πίσω μας.

a2

Δημοσιογράφος: Αλλά πολλές φορές στην πολιτική η ουσία είναι ο πολιτικός αντίπαλος.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο αντίπαλός μας είναι μερικές πράξεις της κυβέρνησης. Εκεί θα είμαστε απέναντι. Υπάρχουν όμως ζητήματα που δεν είμαστε σύμφωνοι με τη ΝΔ. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία έχουμε άλλη οπτική γωνία. Συζητήσαμε για παράδειγμα το θέμα του εκλογικού νόμου. Με χαρά άκουσα ότι ο κ. Μητσοτάκης θυμάται τις παλιές του απόψεις, ότι θέλει δηλαδή και αυτός εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό μπόνους και όχι με 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα, όπως επίσης και με σπάσιμο των περιφερειών. Συμφωνούμε σ’ αυτή τη λογική και θα πρέπει αυτή η Βουλή και όχι μια μελλοντική Βουλή, να δώσει διέξοδο σε τέτοια ζητήματα που εκκρεμούν τόσα χρόνια στην ελληνική πολιτική.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Φωτήλας έχει πει ότι πρέπει να συμπορευτείτε με τη Νέα Δημοκρατία.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει την πορεία του, έχει το συνέδριό του και είναι ένα κίνημα που ιδρύθηκε για να μην έχει ο κόσμος μόνο την επιλογή των παλαιών κομμάτων. Άρα θα επιμείνουμε ότι η δική μας πρόταση, ο λόγος που γεννηθήκαμε είναι υπαρκτός και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Δημοσιογράφος: Η κ. Γεννηματά δηλώνει συνεχώς ότι η πρότασή της είναι ανοιχτή απέναντι στο Ποτάμι. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Σταύρος Θεοδωράκης: Επειδή είδα κάποιες διαρροές κύκλων και επειδή εγώ δεν έχω κύκλους και διαρροές και θέλω να μιλάω ευθέως, θέλω να πω στην κ. Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών, από μια ένωση στρατών. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από λύσεις. Εάν η κα. Γεννηματά έχει να απαντήσει κάτι συγκεκριμένο στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι είμαστε εδώ να την ακούσουμε. Όμως, και θα πρέπει να το επισημάνω, όσες φορές την έχω ακούσει δεν προσθέτει τίποτα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού. Λέμε λοιπόν: Εμείς θα συναντηθούμε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Θα συναντηθούμε όμως για να δώσουμε λύσεις και όχι για να νιώσουν ασφάλεια οι κομματικοί στρατοί».