Επί σχεδόν τέσσερις ώρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ανέκριναν» τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο για τις λεπτομέρειες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βουλευτών βρέθηκαν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που δεν είναι άλλα από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο κ. Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο του «μασάζ» ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου, το οποίο στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν να γίνει μέχρι τις 10 Φλεβάρη, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των βουλευτών περνώντας το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο και συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις από τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα του νέου Ασφαλιστικού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η λογική του νομοσχεδίου παραμένει η εξίσωση των εισφορών των μισθωτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση μίας βασικής σύνταξης που θα υπολογίζεται με εισοδηματικά κριτήρια, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και θέτει θέμα μη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Το τελευταίο θέμα όπως διαφαίνεται προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και αναζητούνται τρόποι περιορισμού του.
Αναφερόμενος στο ταμείο των δημοσιογράφων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασωθεί το αγγελιόσημο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Για NAT, OΓA και TΣMEΔE διευκρίνισε πως θα ενοποιηθούν, διατηρώντας κάποια χαρακτηριστικά αυτονομίας τους.
Στην ενημέρωση που παρείχε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ η γραμματέας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου τόνισε πως η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».
Επιπλέον, σημείωσε πως «από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών», επαναλαμβάνοντας πως στόχος «είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών».
«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων» πρόσθεσε η κα Θεοπεφτάτου, τονίζοντας πως για να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό πρέπει να υπάρξει επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η ανάσχεση της ανεργίας και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.