Με σύμμαχό της την Ουάσιγκτον, η οποία εξέφρασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη στήριξή της στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη στην Ευρώπη, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης αναδεικνύεται σε «σημείο μηδέν» για την τύχη όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή επέλεξε να στείλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε ουσιαστικά να υπάρξει άμεση και συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η κ. Κλίντον οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάγκη να προκύψει την Πέμπτη από τη Σύνοδο Κορυφής ένα «συνολικό και αποτελεσματικό πακέτο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία και θα δώσει σαφή μηνύματα στις αγορές».

Και το μήνυμα αυτό φαίνεται να απευθύνεται κυρίως προς το Βερολίνο, το οποίο και πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε «χρειαστεί» την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα για να γίνει διαλλακτικότερη η στάση της κ. Μέρκελ.
Η κ. Κλίντον, ΄όπως δημοσιεύει το Έθνος, δείχνοντας κατανόηση για τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των δύσκολων αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν θα είναι ορατά αμέσως, αλλά θα αποδώσουν με την πάροδο του χρόνου και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ υψηλότερες».

Η εικόνα, μάλιστα, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μπροστά από την Ακρόπολη να δηλώνει ότι «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα, που εφηύρε τη δημοκρατία και που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία» κάνει τον γύρο του κόσμου και εξισορροπεί σε έναν βαθμό τις αρνητικές εικόνες που για μήνες μεταδίδονται από τη χώρα μας.

Η κ. Κλίντον, όμως, ήταν ιδιαίτερα θερμή και για το συνολικότερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που δρομολογούνται στη χώρα και οι δηλώσεις της περί αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύουν επενδυτές εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικές από την κυβέρνηση.

Η ενέργεια

Στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συζητήθηκε μάλιστα η δυνατότητα να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγό ενέργειας που θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης, έχοντας εξασφαλισμένη την προβολή του δικού του μηνύματος ευρισκόμενος δίπλα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας: «Δεσμευόμαστε να βγούμε νικητές από αυτήν τη δοκιμασία. Πολλοί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε όλες τις όχθες του Ατλαντικού, έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και της Ευρώπης και έχουν διαψευστεί. Θα συνεχίζουμε να τους διαψεύδουμε και με τη συνεργασία μας θα πετύχουμε αυτήν τη διάψευση», δήλωσε χαρακτηριστικά .

Η αμερικανική στήριξη ήταν κρίσιμη, αλλά ανήκει πλέον στο χθες. Η μεγάλη μάχη είναι μπροστά και θα κριθεί στις Βρυξέλλες..

Πολιτικό το πρόβλημα της οικονομίας

Η υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς στις επενδύσεις και στην πραγματική οικονομία, αλλά και ο σημαντικός ρόλος της στο ΔΝΤ επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, που είχαν ο Ευ. Βενιζέλος και η Χίλαρι Κλίντον. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι το σημαντικό είναι να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Επρόκειτο για μία πολύ ουσιαστική και φιλική συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά μια συνάντηση εργασίας για να επιδιώξουμε κοινούς στόχους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εξέφρασα την ικανοποίησή μου αυτή προς την κυρία Κλίντον», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση» στην οποία διαπίστωσε την πολιτική προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης και της ίδιας της υπουργού Εξωτερικών, η οποία αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό.

Χαρακτήρισε, ακόμη, την αμερικανική υποστήριξη πάρα πολύ σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ είναι καθοριστικός, προσθέτοντας πως είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να αντιληφθούν ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα (παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων) το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει.

Προσέθεσε ακόμη πως η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται πως είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος και ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας, με στόχο την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική χώρα στην ΕΕ και στην παγκόσμια αγορά.