Με εστιασμένη την κριτική από τους περισσότερους εισηγητές των κομμάτων στις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, συνεχίστηκε σήμερα την Ολομέλεια η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο απλουστεύει τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, βάζει τάξη με δημοκρατικούς κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, παρέχοντας το αναγκαίο «οξυγόνο» στη Δημοκρατία, ενώ υπεραμύνθηκε της ίδρυσης της νέας εταιρείας παρόχου θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργεί με μικρότερο κόστος από την DIGEA.
Ο εισηγητής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης δήλωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας περί καταλογισμού οφειλών και πληρωμή των φόρων εκ μέρους των καναλαρχών και πως η τεχνολογία σύντομα θα το ξεπεράσει. Μίλησε για κρατικό παρεμβατισμό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση στη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν έλαβε υπόψη το ΕΣΡ, την ΕΕΤΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως όφειλε. Κλείνοντας, είπε ότι η ΝΔ αναμένει την οικονομοτεχνική μελέτη και διορθώσεις στις παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός τάχθηκε κατά των «υπερεξουσιών» του υπουργού στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι ο νέος νόμος δίνει πάτημα στον εκάστοτε υπουργό να πράξει κατά το δοκούν, μη υπηρετώντας τη νομιμότητα. Είπε επίσης ότι η ΧΑ είναι κατά του περιορισμού του αριθμού των αδειών, και κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε αναχρονιστικό το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε σε κανένα σημείο υπόψη το υπόμνημα του ΕΣΡ, και χωρίς καμία μελέτη έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ξεπεράσει σύντομα η τεχνολογία. Δήλωσε ότι οι «υπερεξουσίες» του υπουργού στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικές και γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο υπουργός να ελέγχει τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, επανέλαβε ότι οι φαστ τρακ διαδικασίες ψήφισής του γίνονται για να καλυφθεί η λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό, εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις. Επίσης, για να προχωρήσει γρήγορα η αναδιανομή της πίτας σε ακόμη λιγότερα χέρια στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικά στην περιφέρεια. Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε, παίζει τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτήρισε αδιαφανές το νομοσχέδιο, το οποίο σκόπιμα δεν αναφέρει μελέτες βιωσιμότητας, τον αριθμό των αδειών, μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων κ.λπ.
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς έκανε αναφορά στα δάνεια των καναλιών και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που το τηλεοπτικό τοπίο έμεινε για 25 χρόνια αρρύθμιστο. Μίλησε εκ νέου για τις «υπεραρμοδιότητες» του υπουργού Επικρατείας στο νέο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αυτό είναι ο ορισμός της νεοδιαπλοκής. Το Ποτάμι πρότεινε αυξημένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, το οποίο θα εκπονήσει τη μελέτη για τα ΜΜΕ, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για τις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ και την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική.
Ο Β. Κόκκαλης, εισηγητής των ΑΝΕΛ, αφού δήλωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί επί της αρχής, σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε σημειωθεί καμία πρωτοβουλία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, πράγμα το οποίο κάνει το παρόν νομοσχέδιο. Αυτό, είπε, μία φορά πήγε να γίνει με τον βασικό μέτοχο, τον οποίο πολέμησαν λυσσαλέα οι κκ Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, πράγμα που επισήμανε και η ΕΣΗΕΑ. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου και επισήμανε και αυτός τις «υπεραρμοδιότητες» του υπουργού Επικρατείας στον νέο νόμο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών των κομμάτων επί της αρχής του νομοσχεδίου.