Με εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον περιμένει την προσεχή Τρίτη στο κοινοβουλευτικό του ραντεβού τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που προέταξε η ΝΔ με θέμα το εξεταζόμενο δομημένο ομόλογο στην Εξεταστική επιτροπή .
Με αυτή την προαναγγελία ζωήρεψε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των Αθηναϊκών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών χθες και επέφερε την πρόσκληση του στην σημερινή πρωινή ζώνη του Mega Channel για την εκπομπή των Ι. Χασαπόπουλου και Δ. Τάκη
«Το ερώτημα είναι κρίσιμο και πρέπει να απαντηθεί: Υπήρχε κέρδος η ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ομόλογο εκείνο; Έχουν τέσσερις ημέρες μπροστά τους οι Υπουργοί να βρουν τα στοιχεία και με χαρτιά και «ξεροκέφαλους» αριθμούς να απαντήσουν.
Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό: Εάν τα ασφαλιστικά Ταμεία είχαν διατηρήσει το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο, τότε η απόδοσή του μέχρι σήμερα θα ήταν καλύτερη ή όχι από τις αποδόσεις άλλων σταθερών ή κυμαινόμενου επιτοκίου, ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την ίδια περίοδο;», ρωτά ο κ. Νικολόπουλος.
Στην Επίκαιρη Ερώτησή έρχεται να δώσει συνέχεια στην απάντηση που πήρε από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος αναφέρεται στην επαναγορά από την Τράπεζα JP MORGAN στις 31/08 και τονίζει ότι : «προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε ζημιά το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση το ποσό των 3.067.762,38 ευρώ στα τέσσερα αυτά ασφαλιστικά ταμεία».
Ο κ. Νικολόπουλος αφού υπενθυμίζει ότι αυτό έγινε με νόμο που έφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ και που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει με το εξής συγκλονιστικό ντοκουμέντο.
Το ελληνικό Δημόσιο δανείσθηκε από την ανάδοχο τράπεζα JP Morgan για 12 χρόνια, με επιτόκιο το εκάστοτε Euribor μείον 16 μονάδες βάσης. Με σημερινές συνθήκες το επιτόκιο αυτό είναι Euribor 0,80% περίπου μείον 16 μονάδες βάσης δηλαδή, ανέρχεται σε 0,64%.
Το ελληνικό Δημόσιο την 12/07/2010 δανείσθηκε από τις αγορές ποσό 1.250.000 ευρώ για εξάμηνη διάρκεια με επιτόκιο 4,65%.
Επομένως λόγω της διαφοράς κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μείον, του επιτοκίου 0,64%,, επί του ποσού των 280.000.000 ευρώ, το όφελος του ελληνικού Δημοσίου θα ήταν 280.000.000 x 0.04= 11.200.000 ευρώ(!).
Και τούτο, μόνο για το έτος 2010. Είναι αναμφισβήτητο ότι το αποτέλεσμα της «οικονομικής άσκησης» δείχνει ότι υπερβαίνει την «επιβάρυνση» των 3.067.762,38 ευρώ κατά 3,65 φορές. Εάν μάλιστα υπολογίσουμε την διάρκεια στα δώδεκα χρόνια το όφελος, τονίζει ο κ. Νικολόπουλος θα την υπερβαίνει αυτή κατά μερικές δεκάδες φορές!!
Εξάλλου αύριο το πρωί (Παρασκευή) στις 8:30, ο Αχαιός Βουλευτής είναι προσκεκλημένος στην εκπομπή «Πρωινό Mega» όπου θα μιλήσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και την κατάθεση Ζορμπά, ενώ χθες μιλώντας στα ΜΜΕ προανήγγειλε ουσιαστικά την χρονική επιμήκυνση της διερεύνησης και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ λέγοντας:
«Από την κατάθεση του κ. Ζορμπά αλλά και από άλλα στοιχεία της σχετικής δικογραφίας προκύπτει ότι πολλές Διοικήσεις ασφαλιστικών Οργανισμών από το 1999 έως και τον Απρίλιο του 2004, αγόρασαν ομόλογα, κυμαινόμενου επιτοκίου ή σύνθετα ομόλογα.
Επειδή λοιπόν αποδίδεται ευθύνη και διερευνάται δικαστικώς η αγορά τέτοιων ομολόγων από το 2004 έως το 2007 είναι ασφαλώς αναγκαίο και σκόπιμο να διερευνηθεί, η όποια ενδεχομένως τέλεση αξιόποινων πράξεων και των Διοικήσεων των Ασφαλιστικών Οργανισμών εκείνης της εποχής καθώς και των προσώπων που διετέλεσαν Υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης και κατά εκείνη την περίοδο.
Αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν πραγματικά για τη διαφάνεια, δεν θα εξέταζε το «πάρτι» με τα SWAPS της Goldman Sachs; Τότε, χάθηκε 1δισ. συναλλαγματικές διαφορές και πληρώθηκαν 200 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες!
Κανείς δεν ήξερε και δεν ξέρει τίποτα για όλα αυτά; Ποιοι προστατεύουν ποιους;»,
Και κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος: «Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ο Υπουργός Εργασίας φάσκει και αντιφάσκει. Ο ίδιος πριν από λίγες εβδομάδες, σε δημοσιογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο δομημένων ομολόγων και ότι πράγματι τα λεφτά γύρισαν στα Ταμεία!
Ενώ ξεχνά ότι το ρίσκο στο οποίο αναφέρεται ήταν πολύ μικρότερο από το ρίσκο σε μετοχές όπου ως γνωστόν χάθηκαν τεράστια ποσά επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και της εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου που αυτό εκώλαψε».