Κατά τη διάρκεια της 56ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 5-6 Οκτωβρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε τις δράσεις της Ελλάδας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούνται από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικών προσαρμογών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο σεβασμός και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κεντρική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης η κ. Αντωνοπούλου στις παρεμβάσεις της σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι οι πολιτικές για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, οι επιλογές της συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών και της αυξημένης φορολογίας, όχι μόνο δεν έδωσαν λύση στο ζήτημα του δημοσίου χρέους και δεν κατέστησαν ανταγωνιστική την οικονομία, αλλά υπονόμευσαν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Ανέφερε μάλιστα ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας είναι η πιο τρανή απόδειξη του περιορισμού του δικαιώματος στην εργασία στη χώρα μας.
Κάνοντας αναφορά στη νέα συμφωνία με τους δανειστές σημείωσε ότι εντάχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση σειρά αντισταθμιστικών μέτρων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, όπως η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου, οι οποίες θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ιδιωτική οικονομία.
Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε επίσης στα ευρύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές χώρες από την υιοθετημένη σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτική λιτότητας και επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, από τους παγκόσμιους οργανισμούς, μέχρι και τον τελευταίο πολίτη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπεία εξετάστηκε επί της δεύτερης Περιοδικής Έκθεσης που είχε συντάξει η ελληνική κυβέρνηση το 2012 για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.