Την εκτίμηση πως δύσκολα αλλάζουν όσα έχουν συμφωνηθεί και κατ’ επέκταση και το μέλλον της χώρας εκφράζει η Telegraph με άρθρο της που έχει τίτλο όποιος κι αν κερδίσει είναι πλέον αργά.
Την Κυριακή, όταν οι Έλληνες θα παρακολουθούν τα αποτελέσματα της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης της χώρας μέσα σε εννέα μήνες, χιλιάδες απογοητευμένοι ψηφοφόροι δεν θα περιμένουν και πολλά από όσα τους έχουν υποσχεθεί.
Η πλειονότητα του λαού, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο ρεπόρτερ, παρουσιάζεται εξαντλημένη από την παράλυση και τις κενές υποσχέσεις, κουρασμένη από την διαφθορά καθώς και να ψηφίζουν πολιτικούς που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Όποιος και να πάρει την εξουσία, δεν θα είναι ικανός να αλλάξει πολλά, είναι η άποψη μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων, την οποία μεταφέρει ο συντάκτης.
Αυτό φάνηκε και από την προεκλογική εκστρατεία, αφού σύμφωνα με την Telegraph, οι μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενοι, πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας παραιτήθηκαν από τις μεγάλες υποσχέσεις προς το εκλογικό τους σώμα , το οποίο ακόμα υπομένει τις επιπτώσεις των capital controls, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ένα χειρότερο μέλλον θα ακολουθήσει. «Ακόμα κι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να περιορίσει τον μαχητικό προεκλογικό του λόγο» συμπληρώνει ο ρεπόρτερ.
«Ποιο είναι το μέλλον ακριβώς», είναι η ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι έλληνες ψηφοφόροι οι οποίοι γνωρίζουν ότι με το πακέτο των 86 εκατομμυρίων που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας συμφώνησε στην ουσία με τους πιστωτές επιπρόσθετες περικοπές και πολλές σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Ο κύριος Μεϊμαράκης προσφέρθηκε να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης – επιλογή που προτιμούν οι Βρυξέλλες – την ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον εν λόγω σχηματισμό.
Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, εάν εκλεγεί πρώτος έχει υποσχεθεί κυβερνητική σύμπραξη που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
Και τα δύο αποτελέσματα όμως παρουσιάζουν μια προβληματική πολιτική εικόνα, υπογραμμίζει ο αναλυτής και σύμβουλος, Mujtaba Rahman, της Eurasia Group, καθώς όποια κι αν είναι κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περάσει έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης στόχους για το 2017 και για το 2018.
Η επιτυχία μπορεί να εξαρτάται, καταλήγει το δημοσίευμα, από το αν οι πολιτικοί της Ελλάδας – οι οποίο έχουν αποδειχτεί «λίγοι» σε περιπτώσεις συγκυβέρνησης – θα μπορέσουν να εμπνεύσουν την ελληνική κοινωνία ώστε να δεχτεί να πραγματοποιήσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα καλύτερο μέλλον.