Καθώς η χώρα βαδίζει προς τις πρόωρες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ τραυματισμένο και τη Λαϊκή Ενότητα να κόβει τους δεσμούς με τους πρώην «συντρόφους», όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».
Όλα ξεκίνησαν την 11η Ιουλίου όταν κατά την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση με το ESM σημειώθηκαν τα πρώτα ρήγματα στην κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει το ίδιο βράδυ ότι «προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση» και «όλα τα άλλα στην ώρα τους». Ωστόσο η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
Στην ψηφοφορία δηλώνουν «παρών» οι Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λαπαβίτσας, Λεουτσάκος, Κυρίτση, Σταθάς και Σκούμας. Απόντες είναι οι Βαρουφάκης, Αυλωνίτου, Κοδέλας, Σωτηρίου , Χατζηλάμπρου, Μακρή και Κυριακάκη. Τα δύο αυτά γεγονότα σε συνδυασμό οδήγησαν στις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.
Ο κύριος Τσίπρας έχοντας ήδη πληγεί πολιτικά από τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας αντιλαμβάνεται ότι πλέον το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα διανύει τις τελευταίες ημέρες ζωής του. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τότε ουσιαστικά τίθεται για πρώτη φορά τους στενούς του συνεργάτες – Δραγασάκη, Φλαμπουράκη και Παππά – το ζήτημα της προσφυγής στης κάλπες.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ως προς τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Οι κύριοι Δραγασάκης και Φλαμπουράρης υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο, καθώς εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φθορά τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης αυξάνεται καθημερινά.
Από την πλευρά το ο Νίκος Παππάς εκφράζει μία διαφορετική άποψη, ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμα και στις αρχές Νοεμβρίου, στηρίζοντάς τη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα έχει λάβει μία θετική απόφαση για το χρέος και θα έχει χρόνο να αναπτύξει την πολιτική της, σε τομείς εκτός μνημονίου.