Η νέα στήριξη προς την Ελλάδα, η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, το επείγον σχέδιο της Κομισιόν για την Ελλάδα με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία και το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας αναμένεται να κυριαρχήσουν απόψε στο δείπνο εργασίας των 27 Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 20:30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα αρχίσει στις 21:00 με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στόχος της Συνόδου για το θέμα της Ελλάδας είναι να επιβεβαιωθούν σε
ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του τελευταίου Εurogroup, ενώ
πρόθεση είναι να υπάρξουν και σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της
Συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως λένε, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες. Η ικανοποίηση του αιτήματος του ΔΝΤ θα ανοίξει το δρόμο για να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση του δανείου. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, αντικείμενο συζήτησης θα είναι επίσης οι έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, οι τροποποιήσεις στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι βασικές αρχές λειτουργίας του μελλοντικού Μηχανισμού, καθώς και το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τις εξειδικευμένες ανά κράτος-μέλος συστάσεις που απηύθυνε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται ακόμη να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι, ως νέου προέδρου της ΕΚΤ.

Αύριο το πρωί, οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11:00 ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα συζήτησης τη μετανάστευση. Ειδικότερα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η σημασία της ελεύθερης διακίνησης και η λειτουργία της Σύμβασης του Σέγκεν, η διαχείριση των συνόρων, η συνεργασία με τρίτες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το γεύμα εργασίας, που θα αρχίσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας, όπου προβλέπεται να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική νοτιοανατολικής γειτονίας και την κατάσταση στη Λιβύη. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθούν οι Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.