«Φωτιά» στο –ήδη πυρακτωμένο – πολιτικό σκηνικό έβαλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Σε αυτή την επιστολή η κ. Κωνσταντοπούλου τόνιζε –μεταξύ άλλων – σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται απόψε πως «το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.
Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή».
«Εκφράζεις προσωπικές σου απόψεις» διαμήνυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος επί της ουσίας την «άδειασε» λέγοντας πως «πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.
Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς».
Πρόταση μομφής κατά της Κωνσταντοπούλου ζητά από την κυβέρνηση η αντιπολίτευση
Η συνέχεια δόθηκε στη Βουλή όπου κατά τη διάρκεια της επί των διαδικαστικών συζήτησης σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής την οποία κατηγόρησε για θεσμική εκτροπή!
Αποτέλεσμα της κόντρας ήταν η ανταλλαγή πυρών με Νίκο Φίλη, Αντρέα Λοβέρδο, Χάρη Θεοχάρη Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καλούν την κ. Κωνσταντοπούλου την κάλεσαν να κατονομάσει ποιοι είναι οι «πραξικοπηματίες».