Να αλλάξουν εν μέρει την ατζέντα και να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω από τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία και απειλούν συθέμελα την κυβερνητική ευστάθεια επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου στρεφόμενοι στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μάχη με τη διαπλοκή.
Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ώρες πέραν των προαπαιτούμενων και των κινδύνων που εγκυμονούν για την κυβέρνηση, κυριαρχεί μία «συγκρουσιακή» συζήτηση, με το κυβερνητικό επιτελείο να προετοιμάζεται για ολομέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση στη διαπλοκή. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ότι «η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού από τον κόσμο παραμένει ακλόνητη, όπως φαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί, αφού εξασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όλοι περιμένουν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα ενάντια στα εγχώρια συμφέροντα και τη διαφθορά που μαστίζει την ελληνική οικονομία».
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν ως εκ τούτου να διευρύνουν τη «βεντάλια» της πολιτικής ατζέντας και σε θέματα πέραν των σκληρών μέτρων και της ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες ημέρες συνεχώς ανακυκλώνεται, μην αφήνοντας περιθώριο «επούλωσης» των πληγών της Κουμουνδούρου.
Τούτων δοθέντων τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με παρόντα τα μέλη της, Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τα έσοδα Τρύφωνα Αλεξιάδη, Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλο Πολάκη, Υφυπουργό Δικαιοσύνη για θέματα Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν:
1. Να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
2. Αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
3. Η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Επισπεύδεται η μετωπική με τους καναλάρχες
Την ίδια ώρα πάντως, ως το πρώτο μέτρο άμεσης σύγκρουσης με τα συμφέροντα, το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για το σκληρό πακέτο μέτρων που φέρνει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, προωθείται άμεσα σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες από τον Νίκο Παππά.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες, ανοίγοντας ολοκληρωτικά το μέτωπο της κυβέρνησης με τους καναλάρχες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα υπάρχει κάποια «μοριοδότηση» στους καναλάρχες που εκμεταλλεύονται ήδη – παρανόμως σύμφωνα με την κυβέρνηση – τηλεοπτικές άδειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου επιχειρεί να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, καθώς τις άδειες θα πάρει όποιος «χτυπήσει» πιο δυνατά στη δημοπράτηση.
Το άμεσο κόστος για όποιον θέλει άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα θα είναι 13 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 8 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι καταβεβλημένα στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν τη βάση από την οποία θα ξεκινήσει η δημοπρασία.
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσες θα είναι οι άδειες που θα δημοπρατηθούν, καθώς οι παλαιότερες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τρεις με τέσσερις είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για «φίμωση» του Τύπου.