Οριστικό ρήγμα στις σχέσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ότι προκάλεσε η πασίδηλη στάση αυτονόμησης που τήρησε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας που πέτυχε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και πέρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη Βουλή.
Το φιλί που αντάλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας με την Πρόεδρο της Βουλής στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν μπόρεσε να καλύψει την αμηχανία αλλά και την «παγωμάρα» μεταξύ των δύο.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως αναμενόταν, επιχείρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να δημιουργήσει προσκόμματα, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αρχικά, η συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού, ήταν κανονισμένη για το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο προσέκρουσε στην στην άρνηση της Προέδρου, η οποία θέλησε να διαφυλάξει το τυπικό της διαδικασίας και αναγκαστικά ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στους εταίρους να έχει κάνει νόμο του κράτους τα προαπαιτούμενα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στη συνέχεια, στη Διάσκεψη των Προέδρων κατέθεσε πρόταση να διεξαχθεί η Ολομέλεια την Πέμπτη, δηλαδή μετά το ημερολογιακό τελεσίγραφο των εταίρων, πρόταση η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε.
Μετά την έναρξη της Ολομέλειας, η κα Κωνσταντοπούλου πρότεινε την παράταση της συζήτησης και πέραν της 12ης, εξηγώντας ότι τα ασφυκτικά χρονικά όρια δεν επιτρέπουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά η πρότασή της, η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία απέσπασε μόλις 3 θετικές ψήφους… μεταξύ των οποίων την δική της του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και του κ. Θανάση Σκούμα.
Πέρα από το ηχηρό «Όχι» της, η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε μία ηγετική ομιλία κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακας των αρχών της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους βουλευτές της Κουμουνδούρου να μείνουν πιστοί σε αυτές και να καταψηφίσουν τη συμφωνία – «εκβιασμό» όπως τη χαρακτήρισε. Υπογράμμισε δε τον «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα της κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι αιχμές για αυτούς που επιχειρούν να αλλάξουν το βασικό χαρακτηριστικό της με το νέο μνημόνιο.
Τις προθέσεις της πάντως είχε καταστήσει σαφείς η Πρόεδρος της Βουλής από την ομιλία της στην από κοινού συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην οποία ουσιαστικά επέλεξε να σηκώσει το γάντι που της πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη με την αναφορά σε «δικτάτορες».
Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως αν το νομοσχέδιο το έφερναν «οι μνημονιακές δυνάμεις του τόπου» θα απεύθυνε στη Βουλή έναν καταγγελτικό λόγο , τώρα όμως που το φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που δεν πιστεύει πως τα μνημόνια είναι το φάρμακο για την κοινωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται καθώς και πως ο ο πρωθυπουργός υπέστη έναν στυγνό εκβιασμό». Τόνισε μάλιστα πως αν σήμερα υποκύψουμε στον εκβιασμό είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τίποτα δεν θα εμποδίζει να συμβεί ξανά.
Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε «Ναι» το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα.
Πίσω από την τοποθέτησή της πολλοί βλέπουν μία εμφάνιση για την επόμενη μέρα στο χώρο της Αριστεράς και προσπάθειες διεκδίκησης αρχηγικού ρόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ άλλοι τη συνδέουν με τις πληροφορίες για «αποσχιστικό» κίνημα μέσα από νέο πολιτικό φορέα όσων καταψήφισαν το νομοσχέδιο της συμφωνίας και των μέτρων που τη συνοδεύουν.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε περίπτωση που οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους διαφωνούντες οδηγηθούν στα άκρα και ο πρωθυπουργός τους ζητήσει τις έδρες τους, κάτι το οποίο αναμένεται να μην πράξουν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήδη ερίζει με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον… Γιάννη Βαρουφάκη για τα ηνία της νέας βουλευτικής κοιτίδας που θα δημιουργηθεί.
Τούτων δοθέντων, οι τελικές αποφάσεις για την παραμονή της κας Κωνσταντοπούλου στο Προεδρείο της Βουλής ανήκουν αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα και κατά πόσο είναι διατεθειμένος να καταθέσει πρόταση μομφής. Ωστόσο, πηγές του Μαξίμου σημείωναν με νόημα χθες ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανασύνταξη δυνάμεων και όχι ρεβανσιστικές κινήσεις. Πάντως, το θέμα της Προέδρου της Βουλής αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις φιλικές σχέσεις που διατηρούν και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε δεύτερο χρόνο, όταν και θα ανοίξουν μία και καλή τα εσωκομματικά, πιθανότατα προς τον Οκτώβριο που με τα σημερινά δεδομένα πιθανότατα να είναι και μήνας εκλογών.