Σε εξέλιξη βρίσκεται με την έναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας και των μέτρων που τη συνοδεύουν το αντάρτικο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από το πρωί ξεκίνησε η επιβεβαίωση των φόβων στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου για μαζική κίνηση ενάντια στην κυβερνητική γραμμή του «ναι» από βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και από λοιπούς διαφωνούντες. Το σύνθημα του «αντάρτικου» έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σήκωσε το γάντι που της πέταξε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά σε «δικτάτορες» και με παρέμβασή της κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων επιτροπών απηύθυνε έκκληση για καταψήφιση της συμφωνίας «εκβιασμού», όπως τη χαρακτήρισε. (Διαβάστε εδώ) Η απάντηση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν ασχολούμαι με αυτά… Ο καθένας έχει την ευθύνη του, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής, κατά τη γνώμη μου πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες ώρες μετά την επίδειξη δύναμης με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500 στελεχών του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, διεμήνυσε ανοιχτά ότι «δεν θα ψηφίσω το τρίτο μνημόνιο. Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά. Η χώρα καταστρέφεται. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι ένα ανύπαρκτο δίλημμα». Το ίδιο σύνθημα δόθηκε από νωρίς το πρωί και με νέα ανάρτηση στον ιστότοπο iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας διατυπώθηκε το εναλλακτικό σχέδιο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (Διαβάστε εδώ).
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο «λοχαγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε «ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το “Όχι”». «Δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση είναι ενίσχυση και άνοιγμα προοπτικής και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Παράλληλα, ο κ. Πετράκος πρόσθεσε ακόμη ότι: «Το όχι δίνει ελπίδα ότι μπορεί να αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να αποδεχτεί την ήττα, αλλά δεν επιτρέπει να στείλουμε λάθος μήνυμα στον λαό. Το λάθος μήνυμα είναι ότι αν αποδεχτούμε τον εκβιασμό το μήνυμα είναι ότι οι λαοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους δυνατούς. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής διαπραγμάτευσης, σε συνέντευξή του την Τρίτη χαρακτήρισε «γελοιοδέστατο» το κείμενο της συμφωνίας, προεξοφλώντας το «Όχι» στη σημερινή ψηφοφορία. Προσερχόμενος δε στη Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης, στον απόηχο των αιχμών του Αλέξη Τσίπρα ότι «πρέπει να συγκρατηθεί», διερωτήθηκε με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης «μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα μιλήσω. Θα ακούσετε τις τοποθετήσεις μας και θα δείτε». (Διαβάστε εδώ)
Εν τω μεταξύ, η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, θα συνοδευθεί όπως εξήγησε προσερχόμενη στη Βουλή από την καταψήφιση της συμφωνίας. (Διαβάστε εδώ) Πάντως, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με περιορισμένο χρονικό περιθώριο για «συγκρούσεις» συνέρχεται στις 14:00 το μεσημέρι τελικά η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη αλλά τελικά δεν έγινε ποτέ ένεκα των ζυμώσεων και των σφοδρών αντιδράσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους 4 ώρες εσωκομματικής διαβούλευσης για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και τα προαπαιτούμενα μέτρα που τη συνοδεύουν, καθώς στις 18:30 όπως είναι μέχρι τώρα γνωστό και εάν δεν υπάρξει κάποια νέα παρέμβαση από την Πρόεδρο της Βουλής, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να είναι θυελλώδης, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και των λοιπών διαφωνούντων με την κυβέρνηση για τη συμφωνία. (Διαβάστε εδώ) Από τις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας, οι διαρροές υπολογίζονται σε περισσότερες από 40, ενώ την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι απώλειες για την κυβέρνηση θα είναι λίγο πάνω από 30. (Διαβάστε εδώ). Την ίδια ώρα όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτούν οι συγκλίνουσες πληροφορίες για συντονισμένη κίνηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας να μην παραιτηθούν και να κρατήσουν τις έδρες τους, συγκροτώντας μία νέα αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική ομάδα στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος την Τρίτη στην απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 162 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει σε βάθος τετραετίας μέσα από μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ομαλοποίηση της οικονομίας και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM. Τα όποια σενάρια πάντως για άμεση προσφυγή στις κάλπες μοιάζουν εκτός πραγματικότητας στις παρούσες οικονομικές και τραπεζικές συνθήκες, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον τραπεζικό κλάδο. Δεδομένος πάντως, σε πρώτη φάση μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για να κλειδώσει η συμφωνία, είναι ο ριζικός ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων κοινά αποδεκτών και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να μετέχουν στην κυβέρνηση μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομίας.