Η δική μας εξουσιοδότηση δίνεται  για να υπάρξει μια λύση που θα ακυρώνει ολοκληρωτικά το Grexit αλλά δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε συγχωροχάρτι, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,  από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ελληνίδες και οι έλληνες χωρίζονται διαρκώς μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί . Όταν το δίλλημα αυτό κατέρρευσε επινοήθηκε το καινούργιο, ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές. Κι είναι ακριβώς αυτοί που τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές που σήμερα καταγγέλλουν που έφεραν αυτό το διχασμό» ανέφερε στη αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας πως είναι ώρα να βάλουμε τέλος στο διχασμό που έχουμε προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία. Τόνισε μάλιστα πως «τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και των μεγάλων υπερβάσεων και απαιτούνται αποφάσεις επώδυνες αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, απομένουν λίγες ώρες και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα η κ. Γεννηματά το χαρακτήρισε διχαστικό και σουρεαλιστικό δημοψήφισμα και ανέφερε πως ήταν «ένα υπερόπλο που στράφηκε εναντίων του ελληνικού λαού κι όχι εναντίων των δανειστών, το οποίο κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση. Είμαστε εδώ όλες οι δυνάμεις για να συμφωνήσουμε στην συντριπτική μας πλειοψηφία ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Η παραμονή μας στην Ευρώπη δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά την ασφάλεια της χώρας και την δημοκρατία. Η θέση στην Ευρώπη για το ΠΑΣΟΚ είναι η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού που οφείλουμε να την προασπίσουμε κι όχι να την παραδώσουμε».

Αναφορά έκανε και στον εκλιπόντα Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας πως «σε μια συνεδρίαση για κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχ προειδοποίησε για τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει αρνητική απάντηση όσα κι αν είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μας. Αυτή η διορατική ομιλία αποτελεί οδηγό του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας αλλά δεν αρνούμαστε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη χώρα.

Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται με πολύ σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι στη ρήξη και στο Grexit, ναι στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης φέρει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εσείς φέρατε μια πρόταση βάση για συμφωνία υπό καθεστώς ασφυκτικών χρονικών περιορισμών ώστε να μην χωρά συζήτηση για τα μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με τις κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί». Συμπλήρωσε όμως πως δεν θα ασκηθεί περαιτέρω κριτική σε αυτό τώρα αλλά όταν η έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Άλλωστε μόνο εσείς γνωρίζετε αναλυτικά την συμφωνία και τα σημεία που μπορείτε να προχωρήσετε ή αν συμβιβαστείτε.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τόνισε πως «η κυβέρνησή έχει λάβει σαφή εντολή για λύση και έχετε καθήκον να προχωρήσετε. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα για την χώρα μας. Τα πάντα θα κριθούν από το αίσιο τέλος . ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να κατοχυρωθεί το ελληνικό κεκτημένο μέσα στις δομές της Ευρώπης και τη Ζώνη του Ευρώ».

Τέλος δεν παρέλειψε να επιρρίψει και ευθύνες στον πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. «Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σας εξουσιοδοτήσαμε για να φέρετε λύση που θα ακυρώνει ολοκληρωτικά το Grexit. Η ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν ξεχνάμε ότι 6 μήνες τώρα η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού του κ. Βαρουφάκη έφερε τη χώρα σε μια ασφυκτική κατάσταση, η χώρα οδηγήθηκε βήμα-βήμα σε μια μετέωρη κατάσταση σε μια απομόνωση. Δεν ξεχνάμε ότι ενώ το Δεκέμβριο οι εταίροι ζητούσαν 2 δις για να κλείσει το πρόγραμμα εσείς σήμερα προτείνετε μέτρα 12 δις ευρώ. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει για μισθούς συντάξεις καταθέσεις, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στον αέρα. Δεν ξεχνάμε θα τα πούμε όλα αυτά από την Δευτέρα , δεν είναι η ώρα να αποτιμήσουμε την συμφωνία, είναι η ώρα να πετύχετε την συμφωνία.

Τέλος ανέφερε πως ο κ. Πρωθυπουργός είχε από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την εντολή για να διαπραγματευτεί παρόλα αυτά χρειάστηκε και η σημερινή συνεδρίαση για να πείσετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε. Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι ούτε λευκή επιταγή, είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης με σαφή εντολή για οριστική λύση και παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά έχετε πλήρως την ευθύνη για το που έφτασαν τα πράγματα.

Αναλάβετε ευθύνες γιατί η τύχη της χώρας είναι στα χέρια σας.