Δια χειραψίας χαιρέτησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του και επέστρεφε από το βήμα της Βουλής στα έδρανα της ΝΔ. Η χειραψία αυτή μάλιστα του Προέδρου της ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την ομιλία του σημάδεψε την παρέμβασή του και φωτογραφήθηκε καθώς ήταν μία κίνηση που είχε να συμβεί πολλές δεκαετίες στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Νωρίτερα βέβαια, κατά την ομιλία του, ο Β. Μεϊμαράκης μετέφερε τους ενδοιασμούς ότι εγκλωβίζεται η Βουλή ώστε η κυβέρνηση να επιστρέψει χωρίς συμφωνία από τις διαπραγματεύσεις.
«Δυστυχώς ο χρόνος λήγει την Κυριακή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι η χώρα μετά την Κυριακή», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας προς την κυβέρνηση ότι «η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Δεν συμμετέχει κανείς από την αντιπολίτευση».
«Εμείς δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση, αλλά ότι θα στηρίξουμε την συμφωνία που θα έχει την δική σας ευθύνη και των δανειστών. Αυτό ανεβάζει την υποψία ότι αν σας ζητηθούν στη διαπραγμάτευση παραπάνω ζητήματα, εσείς θα πείτε ότι δεν έχετε τέτοια εξουσιοδότηση. Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη Βουλή ώστε να μην έχετε την ευελιξία που απαιτείται για να διαπραγματευτείτε. Εύχομαι να διαψευστώ», τόνισε και συνέχισε: «θέλω να μην επιβεβαιώσετε ότι μας εγκλωβίζετε. Θέλω να μην επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο. Ξέρουμε από διαπραγματεύσεις και πόσο πολύ εκβιάζουν οι δανειστές μας. Εμείς δεν κοιμηθήκαμε πολλές φορές όταν χρειάσθηκε να πάρουμε αναγκαίες αποφάσεις για να μείνουμε στο ευρώ».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Β. Μεϊμαράκης επεσήμανε: «μας αποδείξατε αυτό που σκεφτόμασταν. Ότι καταθέσατε το νομοσχέδιο για να συζητήσουμε για μία πρόταση που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση – και δεν ξέρουμε αν είναι ολόκληρη. Είπατε ότι κανένας Πρωθυπουργός δεν έδωσε τέτοια μάχη και δεν έφτασε τόσο μακριά. Πράγματι κανένας Πρωθυπουργός δεν έφτασε ένα τριήμερα από το να χρεοκοπήσει την χώρα».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ διαφώνησε με το δημοψήφισμα. «Καλά είναι τα δημοψηφίσματα, όμως δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους. Και το ερώτημα που υποκτρύπτετο ήταν τέτοιο. Χαίρομαι που συμφωνήσατε στην Σύσκεψη των αρχηγών ότι το δίλημμα δεν ήταν εντολή ρήξης και εξόδου από το ευρώ», είπε και συνέχισε: «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Στην οικονομία όμως υπάρχουν και δεν λύνονται με δημοψηφίσματα, αλλά με νέες πολιτικές που να αλλάζουν αυτές που οδήγησαν στο αδιέξοδο».