Σημαντικά εμπόδια φαίνεται πως βάζει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στην επίτευξη της συμφωνίας που επιχειρεί η κυβέρνηση μετά από το αίτημα της Ελλάδας για νέα δανειακή σύμβαση στον ESM.
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν τηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα, όσο ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους.
Ωστόσο, μετά και το ηχηρό «Όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, στελέχη που πρόσκεινται στον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ανένδοτης θέσης της κυβέρνησης και της μη υπογραφής νέου μνημονίου.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα σε ενεργειακό φόρουμ ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως το «όχι» του λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό «ναι».
«Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο και έτοιμη να αποδεχθεί τετελεσμένα, αλλά διαθέτει πολλές επιλογές.
Οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη έρχονται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα τάχθηκαν κατά της υποχωρητικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών.
Στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για ισχυρή παρουσία των πολιτών στη νέα συγκέντρωση υπέρ του «Όχι», η οποία ωστόσο μετά και τη διαφαινόμενη σύγκλιση της κυβέρνησης με τους δανειστές μέσα από το αίτημα στον ESM, μεταφράζεται ως έκκληση για ρήξη με την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, καθώς δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση – πρόσκληση στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Η τακτική αυτή που ακολουθούν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση με τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο που επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή».