Στις 13:00 θα γίνει στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.
Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.
«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
«Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;» πρόσθεσε.
Έσκισε το νομοσχέδιο ο Χρήστος Παππάς
Την πλήρη εναντίωση της Χρυσής Αυγής στο σχέδιο νόμο εξέφρασε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ως εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς, κάνοντας λόγο για «προδοτικό νομοσχέδιο» αφού δίνει την ελληνική ιθαγένεια στους ξένους κι όχι ξένη υπηκοότητα.
Έκαναν λόγο για «εξάμβλωμα» υποστηρίζοντας ότι «Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι» και ανέφεραν ότι το «όχι» της ΧΑ είναι για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας μας,. Ισχυρίστηκαν επίσης πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που χρηματοδοτούνται από ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις για «να λένε όσα λένε». Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς, πριν κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας, έσκισε το κείμενο του νομοσχεδίου σε μία συμβολική κίνηση ώστε να προσδώσει την πλήρη απόρριψή του από το κόμμα του.