Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρακολούθησε στη Βουλή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στην οποία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά πορίσματα των εργασιών της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, απηύθυνε επιστολή, την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην επιστολή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μολονότι- όπως τόνισε- εμποδίστηκε να παραστεί λόγω της συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά. «Μολονότι δεν θα είστε μαζί μας καθόλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, θα είστε ψυχή μαζί μας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι θα του παραδώσει αύριο, πριν δοθεί στην δημοσιότητα, το πλήρες και εκτενές πόρισμα, την πολύ σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή.
Παρόντες στην Επιτροπή είναι ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε τα βέλη της στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αξιώνει την υποταγή του λαού», ενώ «παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις – πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα η απώλεια δεκάδων αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο».
«Με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε και επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μία κοινωνία στο όνομα του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και το οποίο διόγκωσαν εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής του;» απηύθυνε το ερώτημα η κ. Κωνσταντοπούλου.
Επίσης, ανέφερε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει την υποχρέωση να εγγυηθεί στους πολίτες πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών, στις οποίες φτάσαμε να χρωστά 32.000 ευρώ κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και να εγγυηθεί ότι θα αξιοποιήσει θεσμικά τα εργαλεία αμφισβήτησης του χρέους. Μίλησε, δε, για «ενδοευρωπαϊκό ρατσισμό» όταν συκοφαντείται ο ελληνικός λαός χαρακτηριζόμενος σαν «τεμπέλης και κακοπληρωτής» συνδέοντας, μάλιστα, αυτές τις επιθέσεις με τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του ναζισμού.
Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε ποτέ για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων αν και εμείς σπεύσαμε να διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους της ηττημένης Γερμανίας το 1953. Ακόμη, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος και σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση- η οποία είναι η πρώτη που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους- νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για την αμφισβήτηση και διαγραφή του.