«Πιστεύουμε ότι είμαστε η νέα γενιά της ευθύνης, που μπορεί να καταφέρει να συγκροτήσει τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς για την Ελλάδα του 2030» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος για τη προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και καλεί τα μέλη, τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας να ψηφίσουν την Κυριακή, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη Κεντροαριστερά.
Η συνέντευξη του κ. Κωνσταντινόπουλου έχει ως εξής:
Ερ: Την Κυριακή, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να εκλέξουν τη νέα ηγεσία. Είστε υποψήφιος, μαζί με άλλους δύο συνυποψήφιούς σας. Γιατί να επιλέξουν εσάς κ. Κωνσταντινόπουλε και όχι τους άλλους δύο.
Απ: Την Κυριακή καλούνται όχι μόνο τα μέλη, καλούνται οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, για τη Σοσιαλδημοκρατία, να έρθουν και να στηρίξουν τη νέα πολιτική γενιά του ΠΑΣΟΚ. Και, γιατί πολύ σωστά βάζεται αυτό το ερώτημα, εμείς είμαστε μία γενιά, η οποία στα δύσκολα στάθηκε όρθια, πήρε δύσκολες αποφάσεις χωρίς να έχει ευθύνη για το παρελθόν. Και σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τα όνειρά μας και όχι για τις αναμνήσεις, για την Ελλάδα του 2030. Άρα, οι πολίτες που θέλουν να δουν τα όνειρά τους να γίνοναι πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι εμείς, η γενιά της ευθύνης, μπορεί να τα καταφέρει.
Ερ: Λένε κάποιοι ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής τον κ. Τσίπρα θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και να εκλέξει ένα νέο πρόσωπο. Είναι αυτή η μέθοδος για να αντιμετωπίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Στην Ελλάδα ακόμα και η ανανέωση ήρθε με αρκετή καθυστέρηση. Στην Αγγλία, ο Τόνι Μπλερ έγινε πριν 15 χρόνια, στα 40 του χρόνια, πρωθυπουργός, χωρίς να έχει κάνει ούτε μία μέρα κυβερνητική θητεία. Εμείς, είμαστε με μία καθυστέρηση. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι ηλικιακό. Θέλω να σας πω ότι με τον κ. Τσίπρα, που είμαστε πραγματικά στην ίδια ηλικία, έχουμε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Ο κ. Τσίπρας ανήκει στη σχολή των Ζαππείων και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή «ψήφισέ με και την άλλη μέρα θα αλλάξουν όλα». Εγώ θέλω να υπηρετήσω τη σχολή του σχεδίου, της δράσης και της αλήθειας. Μόνο έτσι πιστεύω ότι σήμερα ο κόσμος αφού ψήφισε, αριστερά, δεξιά, κεντρώα ψέματα, μόνο αυτός ο δρόμος θα μας βγάλει από την κρίση και θα φτιάξει μία χώρα που θα είναι ανταγωνιστική, με μία ανταγωνιστική οικονομία για να υπάρχει κοινωνικό κράτος και θέσεις εργασίας. Αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα του 2030 οραματιζόμαστε και αυτό θέλουμε να υλοποιήσουμε.
Ερ: Μιλάτε για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς. Της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Εσείς τι επιδιώκεται, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Απ: Αυτό που πρέπει να μας ενώσει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα. Δηλαδή, το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως πρότεινα, στις αρχές του 2016, την άνοιξη του 2016 θα υπάρξει ιδρυτικό συνέδριο, όπου κινήσεις, κόμματα, πολίτες απλοί θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική μεταρρυθμιστική κίνηση που θα γίνει στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη παράταξη, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να μιλήσουμε ανοιχτά, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε το ’82 και το ’81 τους μη προνομιούχους που σήμερα είναι συνταξιούχοι και σήμερα υπάρχει απαίτηση να εκπροσωπηθούν οι νέοι μη προνομιούχοι, τα παιδιά τους δηλαδή, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον δικό τους δρόμο στη νέα Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε με πολύ πείσμα.
Ερ: Σε ποιες κομματικές δυνάμεις που υπάρχουν κατακερματισμένες στον χώρο απευθύνεται αυτή η πρότασή σας; Εσείς, δηλαδή, ποιους θα θέλατε να συναντήσετε για να φτιάξετε την προοδευτική παράταξη;
Απ: Υπάρχουν κόμματα που είναι ήδη στο κοινοβούλιο, κινήσεις που βρίσκονται εκτός, κόμματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε πάνω σε πολιτική βάση, όπως σας είπα, γιατί εγώ δεν πιστεύω στην ένωση των προσώπων. Άρα, όλοι αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, στις μεταρρυθμίσεις, στην Κεντροαριστερά, αυτοί που πιστεύουν ότι δεν είμαστε στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους, αλλά είναι θέμα εθνικής στρατηγικής, θέμα κουλτούρας, θέμα πολιτισμού, με όλους αυτούς θα μιλήσουμε, θα ανοίξουμε τον διάλογο ώστε το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη του 2016 να είναι το συνέδριο που θα δημιουργήσει τη μεγάλη παράταξη.
Ερ: Το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποδέκτες αυτής της πρωτοβουλίας σας ή όχι;
Απ: Αν μείνουμε μόνο στο ΚΙΔΗΣΟ, τότε θα μειώσουμε τη δύναμη που είχε η παράταξη τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, θέλω να σας απαντήσω ευθέως. Αυτοί που διέσπασαν την παράταξη και έχουν τη μεγάλη ευθύνη, αν πραγματικά έχουν στο μυαλό τους και θέλουν να λειτουργήσουν ώστε να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και να υπάρξει ενότητα, πρέπει να δείξουν έμπρακτα την απόφασή τους αυτή. Και έμπρακτη απόφαση είναι να κάνουν όλοι αυτοί ένα βήμα πίσω και να δώσουν βήμα στη νέα γενιά, στη νέα γενιά ευθύνης, στη νέα πολιτική γενιά, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να ενωθούμε πολιτικά στο ιδρυτικό συνέδριο το 2016.
Ερ: Μιλάτε για τη νέα γενιά, να αναδειχθεί και να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ποιο είναι το όραμά σας; Παλιά είχαμε τη δημοκρατία πριν και μετά τη δικτατορία και το θέμα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Σήμερα ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το όραμα που θα υπηρετήσετε;
Απ: Αυτή η γενιά πρέπει να εκφράσει τους ανθρώπους και τις δυνάμεις που παράγουν τον πλούτο. Πρέπει να εκφράσει τον νέο αγρότη που παράγει προϊόντα και όχι τον νέο αγρότη που απλά παίρνει τις επιδοτήσεις, αυτόν που κάνει μεταποίηση και ο οποίος δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, αυτούς που είναι στις εξαγωγές και φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, τον δημόσιο λειτουργό και όχι τον δημόσιο υπάλληλο που πιστεύει στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση, στον επιχειρηματία ο οποίος δεν θα χρησιμοποιήσει του πολιτικούς για να αλλάξει τους όρους αλλά στον επιχειρηματία ο οποίος θέλει σταθερούς κανόνες για να μπορέσει να επενδύσει και να φτιάξει νέες θέσεις εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα, τον άνθρωπο και τον νέο επαγγελματία ο οποίος θέλει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί για να μπορεί να πληρώνει τους φόρους του και να μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος. Αν δεν υπάρχει ανταγωνιστική οικονομία δεν θα υπάρξει ούτε κοινωνικό κράτος, ούτε νέες θέσεις εργασίας. Άρα, αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και να δούμε τα παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, να υπάρχουν συναινέσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει η χώρα, η Ελλάδα του 2030 να είναι μία πραγματική χώρα, η οποία θα είναι κοντά στην Ευρώπη, με τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτήν.
Ερ: Αυτά που λέτε, όμως, κ. Κωνσταντινόπουλε θα μπορούσε κάποιος να σας πει, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι δεξιά πολιτική και ως εκ τούτου δεν ταιριάζει σε ένα αριστερό κόμμα ή ένα κόμμα, εν πάσει περιπτώσει, της Κεντροαριστεράς, το οποίο θέλετε και επιδιώκετε να συγκροτηθεί και να είναι αυτό που θα κατευθύνει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Απ: Το κυβερνών κόμμα είχε επιλογή να συμμαχήσει στις τελευταίες εκλογές μεταξύ του Ποταμιού και του κ. Καμμένου και επέλεξε τον κ. Καμμένο. Μία νεοσυντηρητική, συνωμοσιολογική δύναμη. Ήταν στις πλατείες μαζί με τους χρυσαυγίτες ως το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Και ξέρετε, η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, είναι μία μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία. Άρα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή μου, δεν είναι στην Κεντροαριστερά. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι δεν θα κάνει κάτι το οποίο θα μας δημιουργήσει προβλήματα στον ευρωπαϊκό μας δρόμο όπου βρισκόμαστε. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό που θα πρέπει να δει, κατά κύριο λόγο, μαζί με τον κ. Καμμένο, γιατί μαζί έχουν την ευθύνη της χώρας μας, να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να μείνουμε στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση.