«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σημαίνει δεκαετές τούνελ για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να γυρίσουμε στο 2000, πριν από την είσοδο στην ΟΝΕ. Ό,τι εισόδημα δημιουργήθηκε από τότε μέχρι σήμερα, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα δανεικά και πρέπει να αφαιρεθεί».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση στη χώρα κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, ο οποίος εκφράζει αμφιβολίες για το αν μπορεί η κοινωνία να αντέξει το βάρος και αν η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να διαχειριστεί μια τόσο σύνθετη υπόθεση.
Η διαδικασία εκλογίκευσης ξεκινά από αύριο, με την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει το πολιτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του ΚΤΕ και το τακτικό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, όπου αναμένεται να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο. Την ίδια ημέρα ή την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Όπως αναφέρει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», στην περίπτωση που υπάρξουν δυσάρεστες για την κυβέρνηση εκπλήξεις στην ψηφοφορία στη Βουλή, και η κυβέρνηση εξασφαλίσει από την τρόικα τη νέα οικονομική βοήθεια, θα ανοίξει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό.
Για τρία πράγματα είμαστε σίγουροι: ο πρωθυπουργός θα μειώσει τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, θα αξιοποιήσει εξοκοινοβολευτικούς παράγοντες και θα αλλάξει το οικονομικό επιτελείο.
Το θέμα του δημοψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι. Κάποιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση το συντηρεί στην επικαιρότητα για να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.