Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα με την διαπραγμάτευση για την 5η δόση ανοιχτή και τις πιέσεις της ΕΕ να εντείνονται για συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ο Α. Σαμαράς αναχωρεί την Δευτέρα για σειρά επαφών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου και θα επιμείνει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, στα πρότυπα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας και θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Την Τρίτη στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τον υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν θα εξετασθούν και θέματα λαθρομετανάστευσης.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές τόσο με τον κ. Μαρτένς, όσο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ας σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη παραλάβει το πρόγραμμα της ΝΔ όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Ζάππειο