Για να πάρει την συναίνεση Σαμαρά ο Γ.Παπανδρέου συγκάλεσε… απλώς το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Για να πάρει την συναίνεση όμως του υπουργικού του συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής του ομάδας δεν αρκούν τρεις ώρες γενικής συζήτησης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στο περιθώριο των συσκέψεων για το μεσοπρόθεσμο και την 5η δόση μπαίνει ένα ακόμα θέμα: Το κυβερνητικό σχήμα που θα εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο.

Η όλη συζήτηση ξεκίνησε με την παραδοχή ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα ή δεν θέλει ή δεν μπορεί. Επομένως επείγει ένας ανασχηματισμός πιθανότατα και πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το οποίο -αν όλα πάνε καλά και δεν ανακαλύψει και νέα «κενά» η τρόικα – να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι πληροφορίες θέλουν ο πρωθυπουργός να συγκαλεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών.

Το ερώτημα -αν ευσταθούν οι πληροφορίες- είναι γιατί ο πρωθυπουργός σκέπτεται ανασχηματισμό μέσα στο πιο κρίσιμο 15θήμερο για τη χώρα, με συνεδριάσεις του Εcofin και του Εurogroup και τις διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 23 Ιουνίου σε εξέλιξη.

Ο ανασχηματισμός ως γνωστόν δεν είναι πανάκεια, ούτε πάντα μπορεί να χρησιμοποιείται ως… πλασίμπο.