Ο δρ Σόχομ Ντας, ψυχίατρος Εγκληματολογίας από το Λονδίνο, αποκάλυψε έξι ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να εμπλέκονται σε σεξουαλικές σχέσεις με κρατουμένους. Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, A Psych for Sore Minds, ο δρ Ντας ανέλυσε αυτό το ευαίσθητο θέμα, εν μέσω αρκετών περιβόητων υποθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, καταγράφηκε ρεκόρ απολύσεων γυναικών σωφρονιστικών υπαλλήλων για σεξουαλικές σχέσεις με κρατουμένους, με 29 γυναίκες να χάνουν τη δουλειά τους. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με μόλις εννέα γυναίκες που απολύθηκαν μεταξύ 2017 και 2019.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τον Ιανουάριο του 2025, η πρώην υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος HMP Wandsworth, Λίντα Ντε Σόουσα Άμπρεου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, αφού βίντεο που την έδειχνε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με κρατούμενο δημοσιεύθηκε και έγινε viral.

Πιο πρόσφατα, μια άλλη υπάλληλος, η Τόνι Κόουλ, 29 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για την αποστολή 4.369 προσωπικών μηνυμάτων σε έναν κρατούμενο στη νέα «υπερ-φυλακή» HMP Five Wells του Νορθάμπτον. Η Κόουλ, που εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Νορθάμπτον, βρέθηκε, επίσης, να έχει συμμετάσχει σε 18 βιντεοκλήσεις με τον κρατούμενο, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε «σεξουαλική συμπεριφορά ή φλερτ».

Ο δρ Ντας αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να εμπλακούν σε προσωπικές σχέσεις με κρατουμένους.

Στο βίντεό του, παραθέτει έξι ψυχολογικούς παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τέτοιες σχέσεις:

Τεχνικές χειραγώγησης

Ο δρ Ντας εξηγεί ότι μερικές γυναίκες υπάλληλοι μπορεί να ικανοποιούνται από το να «κερδίζουν» τους κρατουμένους. Οι κρατούμενοι, συχνά, χρησιμοποιούν τεχνικές χειραγώγησης προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων και να αποσπάσουν την προσοχή τους μέσω κολακείας ή δήθεν ευαλωτότητας.

Γαλούχηση

Ο δρ Ντας υπογραμμίζει ότι κάποιοι κρατούμενοι μπορεί να ακολουθήσουν μια διαδικασία «γαλούχησης» με τις υπαλλήλους, χτίζοντας σταδιακά μια σχέση και παραβιάζοντας τα επαγγελματικά όρια. Στο βίντεο εξηγεί ότι η «γαλούχηση» ξεκινά συνήθως με αθώο φλερτ που σταδιακά εξελίσσεται σε κάτι πιο σοβαρό.

Αναζήτηση προσοχής από τους κρατουμένους

Ένα σημαντικό ψυχολογικό στοιχείο που επισημαίνει ο δρ Ντας είναι η ανάγκη κάποιων υπαλλήλων να αναζητούν επιβεβαίωση και προσοχή από τους κρατουμένους, ειδικά αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή ή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Προηγούμενος τραυματισμός ή κακοποίηση

Ο δρ Ντας εξηγεί ότι κάποιες υπάλληλοι μπορεί να έχουν ιστορικό τραύματος ή κακοποίησης, γεγονός που τις καθιστά πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση και εκμετάλλευση. Επισημαίνει, μάλιστα, τη γνωστή «υβριστοφιλία», μια μορφή σεξουαλικής έλξης προς εκείνους που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Αίσθηση δύναμης και ελέγχου

Ο δρ Ντας αναφέρει ότι κάποιες υπάλληλοι μπορεί να έλκονται από τη δύναμη που νιώθουν ότι έχουν πάνω στους κρατουμένους, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τη θέση τους προκειένου να δημιουργήσουν ακατάλληλες σχέσεις.

Το αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον

Το περιβάλλον εργασίας στις φυλακές, όπως εξηγεί ο δρ Ντας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό, γεγονός που οδηγεί σε συναισθηματική ευαλωτότητα και ανάγκη για επικοινωνία με τους κρατουμένους.

Τέλος, ο δρ Ντας αναφέρει ότι μία ακόμη εξήγηση για τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και εποπτείας, αλλά επισημαίνει ότι οι νέες υπάλληλοι γνωρίζουν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις με κρατουμένους είναι λάθος.