Για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφραστεί πολύ σκληρά εναντίον του, κλήθηκε να απαντήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Κίεβο κατά τη συνάντησή του με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Ο ουκρανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, εκφράζοντας -κάπως γενικόλογα- την ελπίδα για συνέχιση της υποστήριξης από τις ΗΠΑ. «Πρέπει να μη χάσουμε αυτήν την ενότητα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία του. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο φέτος». Στους βραχυπρόθεσμους στόχους του υπογράμμισε την αναγκαιότητα για εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα αποτελέσει στο μέλλον απειλή για την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, επέμεινε στην ένταξη της Ουκρανίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι όχι μόνο «κόκκινη γραμμή», αλλά και ο λόγος που προέταξε για την εισβολή.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, ο πρόεδρος της πρώτης σημείωσε: «Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ εργάζονται παραγωγικά σε μια οικονομική συμφωνία και ελπίζουμε να την υπογράψουμε στην Ουάσιγκτον» είπε, δείχνοντας αισιοδοξία για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να συμπεριληφθούν τόσο η χώρα του, όσο και η Ευρώπη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Δύο σχέδια ψηφίσματος για το Ουκρανικό «συγκρούονται» στα Ηνωμένα Έθνη
Προωθώντας το σχέδιο ψηφίσματός τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ψηφίσματός τους, που καλεί για ταχύ τερματισμό του πολέμου, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο ψήφισμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργότερα σήμερα, επί διαφορετικών σχεδίων ψηφισμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ενός αμερικανικού και ενός ουκρανικού σχεδίου.
Εκτός από το αμερικανικό σχέδιο, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει δικό τους σχέδιο ψηφίσματος που υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών-μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μία πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική αποστολή θα ασκήσει βέτο σε κάθε τροποποίηση στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος και θα ψηφίσει «όχι» στο ουκρανικό σχέδιο ψηφίσματος.
«Αυτό χρειαζόμαστε τώρα και καλούμε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Μια απλή, ιστορική διακήρυξη από τη Γενική Συνέλευση, μια διακήρυξη που ατενίζει το μέλλον, όχι το παρελθόν, ένα ψήφισμα που εστιάζει σε μια απλή ιδέα, ένα τέλος στον πόλεμο, μια πορεία προς την ειρήνη» δήλωσε η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ντόροθι Σέι.
Από την πλευρά της, η ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα δήλωσε πως «καμία χώρα δεν είναι ασφαλής», αν η επιθετικότητα δικαιολογείται και το θύμα «κατηγορείται». «Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας, μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ουκρανία, όχι μόνο για την Ευρώπη, μια ιστορική στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε η Μπέτσα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για δύο ανταγωνιστικά ψηφίσματα που παρουσιάστηκαν από την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους της από τη μια πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη.
Οι χώρες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.