Με στόχο την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης, που θα μειώσουν ουσιαστικά το έλλειμμα κατά 2% τον πρώτο χρόνο και κατά 1,9% το δεύτερο, συνολικά κατά 3,9% σε δύο χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τα 7 αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ: «Τα δύο επόμενα χρόνια, η οικονομία θα μπει σε φάση ανάκαμψης και θα αρχίσει να παράγει αυξημένα έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Έτσι το έλλειμμα θα μειωθεί πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια.
Κι από την ώρα που η οικονομία θα περάσει από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη, το έλλειμμα θα μειωθεί κι άλλο. Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Μέχρι και 11 μονάδες στην τριετία.
Δηλαδή, σε τρία χρόνια από την εφαρμογή του, το πρόγραμμά μας μειώνει το έλλειμμα στο 1% και την επομένη χρονιά βγάζει πλεόνασμα».
Τα 7 βήματα επανεκκίνησης έχουν ως εξής:
1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών:
α) Συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρείες και φορολόγηση στα μερίσματα 15%.
β) Υποχώρηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από το 45 στο 40%.
γ) Μείωση ΦΠΑ από 23 σε 19% για την υψηλή κατηγορία και από 13 σε 9% για τη μεσαία. Στο 4,5% για τον κλάδο του τουρισμού.
δ) Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
2. α) Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας για τρία χρόνια.
β) Όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
γ) Κατάργηση του «πόθεν έσχες».
δ) Κατάργηση κάθε φορολογικής ποινής.
3. Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος:
α) Μείωση των συντελεστών.
β) Απλοποίηση φορολογικού συστήματος.
γ) Αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν.
δ) Περιορισμός της επαφής φορολογούμενου – εφόρου.
4. Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Υπολογίζεται ότι τα δημόσια έσοδα θα φτάσουν την πρώτη χρονιά σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο.
5. Εξόφληση εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες.
6. Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια. Πριν 2 μέρες η Βουλή ψήφισε καινούρια ρύθμιση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
7. Επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.