Σε δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού ανέθεσε η κυβέρνηση τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Siemens για την υπόθεση των μαύρων ταμείων ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη στη Βουλή.

Η εταιρεία Hogan Lovells International LLP, στην οποία ανατέθηκε η υπόθεση έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν και άλλες χώρες έναντι της Siemens και έχει καταφέρει να επιδικάσει μεγάλες αποζημιώσεις.

Ο κ. Παμπούκης προσέθεσε βέβαια ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens δεν προσφέρει νομικά τεκμήρια, καθώς το συμπέρασμα πως το δημόσιο ζημιώθηκε 2 δισ. ευρώ δεν αποτελεί νομική προσέγγιση. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδοθούν ευθύνες.

Υπάρχει όμως συνεργασία με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υποδομών και Ανάπτυξης ώστε να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς η ζημιά των οργανισμών που υπέγραψαν συμβάσεις με την γερμανική εταιρεία.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις στην Siemens ώστε να συνδράμει στο έργο της δικαιοσύνης, παρέχοντας αποδείξεις που θα οδηγήσουν στους πραγματικούς ενόχους.

Ο κ. Παπαδημούλης, πάντως, από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι « είναι όλο λόγια και από τηγανίτα τίποτα» και ότι τα έχει κάνει πλακάκια με την αντιπολίτευση προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι.