Είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε όλοι μπροστά, ύστερα και από όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, σε υψηλούς τόνους, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έναν ορυμαγδό απαισιοδοξίας τον οποίο χρέωσε σε πολιτικές δυνάμεις, πρόσωπα αλλά και καλοπληρωμένους σχολιαστές οι οποίοι, όπως είπε, βομβάρδιζαν λυσσαλέα κάθε μέρα το μέσο πολίτη.

Όλοι αυτοί, όπως τόνισε, δεν προέρχονται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό. Και είναι αυτοί που βολεύονται από τα κεκτημένα και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Ευτυχώς, τόνισε, αυτή η ιδιότυπη και ετερόκλητη συμμαχία δυνάμεων δεν δικαιώθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε για μια ακόμη φορά την τρόικα, τονίζοντας ότι υπερέβησαν τα εσκαμμένα και παρεξήγησαν το ρόλο τους.

Ανέφερε ότι το μνημόνιο λήγει την άνοιξη του 2013 αλλά το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μέχρι το 2015 αφορά βούληση της κυβέρνησης και όχι μέλημα της τρόικας. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, έχει την πρόθεση να διαβουλευτεί, να ενημερώσει και τελικά να αποφασίσει τελικά με τη δημόσια περιουσία χαρακτηρίζοντας ως ενδεικτικό το στόχο των 50 δισ. και επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια πρόθεση της κυβέρνησης και όχι για υποχρέωση από την πλευρά της τρόικας.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα αυτό. Και απευθυνόμενος στους υπουργούς τόνισε ότι πρέπει να καταγραφεί όλη η περιουσία, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της πώλησης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης δημόσιας γης. Και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σχετική απαγόρευση για τη μεταβίβασή της ώστε να μην προκύψουν και πάλι λογικές Βατοπεδίου.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τα κόμματα να μιλήσουν κάποια στιγμή για την ταμπακιέρα, όπως είπε και να πουν αν στηρίζουν ή όχι αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση και να μην κρύβονται, ούτε να υποκρίνονται. Αναφερόμενος δε στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «ανεύθυνα λειτούργησε ως κυβέρνηση, ανεύθυνα λειτουργεί και σήμερα».