Με βάση τη θέση ότι «η επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης», η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξαπέλυσε σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει ήδη τη γενίκευση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέα αλλαγή προς το χειρότερο του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα του χρέους και στο προωθούμενο στο πλαίσιο της ΕΕ, Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, για να υπογραμμίσει ότι για το πρώτο θέμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να το διαγράψουν γιατί δεν χρωστάνε τίποτα, ενώ για το δεύτερο σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν αφορούν την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά, αντίθετα, έχουν συμφωνήσει ουσιαστικά στην επίθεση κατά της εργατικής τάξης .
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εκδηλώσεις βίας η κ. Παπαρήγα εξέφρασε επιφυλάξεις στη χρήση του όρου «εκρηκτική κατάσταση», τονίζοντας ότι όταν γίνει πραγματικά εκρηκτική η κατάσταση, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Υπάρχει οργή, αλλά και διάθεση για εξέγερση, είπε η κ. Παπαρήγα, ωστόσο, πρόσθεσε, το Κίνημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μια αποφασιστική σύγκρουση.
Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη οργανωμένης πάλης, σημείωσε ότι για το κόμμα της δεν είναι σημείο αναφοράς τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, ενώ εξέφρασε φόβους για πιθανές προβοκάτσιες με στόχο την ενοχοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις έχει μειωθεί μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων στην τράπεζα «Μαρφίν» τον περασμένο χρόνο.
Αναφερόμενη στην άρνηση πολιτών να πληρώνουν διόδια ή εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση κατηγορεί τον λαό γιατί υιοθετεί μορφές πάλης εναντίον των αυξήσεων , τη στιγμή, που, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στάση πληρωμών στο λαό με τις περικοπές των επιδομάτων ανεργίας, την αύξηση των νοσηλίων, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.
Σχετικά με το θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την εμφανίσει σαν μια διαπραγματευτική επιτυχία, αλλά στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, θα πρόκειται για καθαρή προσπάθεια εξαπάτησης, γιατί και με αυτή τη λύση, το χρέος θα το πληρώσει η εργατική τάξη, ο λαός που δεν ευθύνεται. Επίσης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel» για καταθέσεις Ελλήνων ύψους 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία η κ. Παπαρήγα είπε δηκτικά ότι οι καταθέτες δεν είναι εργαζόμενοι μισθωτοί, ούτε επαγγελματίες , ούτε φτωχοί αγρότες. «Να πού πήγαν τα χρήματα και μάλιστα νόμιμα, αφού τη νομιμότητα τη διαμορφώνουν οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους».
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης βαδίζει χέρι-χέρι με την αύξηση του κινδύνου για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί ριζοσπαστική καταγγελία η κατηγορία της υποτέλειας και εθελοδουλείας, η αναγωγή των προβλημάτων στη δράση της «γερμανικής μπότας» και τα περί κατοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και το σχόλιο της κ. Παπαρήγα για το Κίνημα «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι δεν την ενδιαφέρει να κάνει εκτιμήσεις προθέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση ως πρόβλημα εισβολής στην Ελλάδα και θέτουν θέμα εθνικής απελευθέρωσης. Δεν είναι έτσι, είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κίνημα με όρους του 19ου αιώνα. Ακόμη και εισβολή να γινόταν, είπε η κ. Παπαρήγα, δεν θα είχαμε καμία εμπιστοσύνη ότι η αστική τάξη θα κάνει αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.
Η κ.Παπαρήγα είπε ότι όποιος θέλει να αντιπαλέψει την ΕΕ να ζητήσει αποδέσμευση, να απελευθερώσουμε τα μέσα παραγωγής, να αποδεσμευθεί η χώρα από το ΝΑΤΟ. Όλα τα άλλα είναι για τα πανηγύρια, κατέληξε.