Για την πλατφόρμα e-ticket, τη διαδικτυακή εφαρμογή κατά την οποία μπορεί ο ασφαλισμένος να κλείσει ραντεβού στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να παραλάβει το φάρμακό του, μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μπαίνοντας στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και βάζοντας στοιχεία όπως το φάρμακο που θες, τον ΑΜΚΑ σου και τον κωδικό της συνταγής κλείνεις ραντεβού την ημερομηνία και ώρα που θες να το παραλάβεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ζούμε στην εποχή της ψηφιακής Ελλάδας, δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στις 08:00 να περιμένετε στο κρύο στην ουρά».

Αναφορικά τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως αυτό δεν ήταν το σωστό, χαρακτηρίζοντας το «κρίση» υπογραμμίζοντας πως πήγε στο σημείο για να πάρει την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος και γιατί αισθάνθηκε ντροπή για όσα γίνονται, υπογραμμίζοντας ξανά πως «αυτό δεν είναι η συνήθης λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι ένα σφάλμα, δεν είναι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έτσι συνήθως».

Αναφορικά όμως στις ελλείψεις του προσωπικού υπενθύμισε πως θα προσληφθούν 20 φαρμακοποιοί με μπλοκάκι άμεσα και ακόμη 25 στο τέλος του μήνα και αρχές Απριλίου, εάν δεν γίνει ένσταση των διαγωνισμών, θα ξεκινήσει η διανομή κατ’ οίκον, εκεί πιστεύω να έχουμε βρει και τα χρήματα για να κάνουμε και την αποστολή στα φαρμακεία, τονίζοντας πως μόλις υλοποιηθούν όλα αυτά το τοπίο θα αλλάξει.

Ερωτηθείς για τα ιδιωτικά φαρμακεία και τη σχετική συνεργασία τόνισε πως δεν μπορούν να πάνε όλα τα φάρμακα και λόγω τιμής και λόγω ειδικών συνθηκών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την υπουργική απόφαση για τον ενεργό και μη ενεργό ΑΜΚΑ τονίζοντας ότι είχε πολύ μεγάλη τεχνική δυσκολία να ξεχωρίσουμε ποιοι έχουν ενεργό και ενεργό ΑΜΚΑ και αν γινόταν αυτό μέχρι τώρα δεν θα δρούσαν τα παράνομα κυκλώματα, σημειώνοντας πως «μέσα στον Φεβρουάριο ο ενεργός – μη ενεργός ΑΜΚΑ θα εφαρμοστεί και θα κλείσουμε πάρα πολλές πόρτες κλοπής».

«Άμεσα θα ανακοινώσουμε τις ημέρες, τις δεσμεύσεις εφημερίας και μεγάλα κέντρα υγείας» στην προσπάθεια ένα κομμάτι των περιπατητικό ασθενών αντί να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο, πάει στα κέντρα Υγείας αυτομάτως ο μέσος χρόνος αναμονής θα μειωθεί κατά αρκετά λεπτά προσθέτοντας ακόμη πως τα Κέντρα Υγείας τα οποία βάζουμε στην εφημερίδα είναι μεγάλα Κέντρα Υγείας 24ωρης διευρυμένης λειτουργίας, με 70 – 80 άτομα προσωπικό το καθένα. Επιπλέον πρόσθεσε πως αν ο γιατρός του Κέντρου Υγείας πει πήγαινε στο νοσοκομείο προφανώς θα πας νοσοκομείο, όπου ήδη θα σε περιμένουν, άρα επίσης μειώνεται ο χρόνος αναμονής».

Επιπλέον ερωτηθείς εάν θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία σημείωσε πως «έχουμε 45% περισσότερο προσωπικό από το 2019. Μην φέρνουμε διαρκώς την καταστροφή.

Υπάρχει έλλειμμα σε ορισμένες ειδικότητες και σε κάποια ειδικά νοσοκομεία αλλά αυτό δεν είναι ο γενικός κανόνας.

Ακόμη μίλησε για το «βραχιολάκι» που θα φοράνε οι ασθενείς το χαρακτήρισε ως ένα σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία μέσα στον Φεβρουάριο και το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία ενός ασθενή από τη στιγμή που μπει στο νοσοκομείο ενώ θα «βαράει στο σύστημα» όταν καθυστερείς, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως του χρόνου, τέτοια εποχή θα είναι online στο κινητό και να μπορεί ο κόσμος να επιλέγει που θα πάει προκειμένου να μην καθυστερήσει.