Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Στο τραπέζι βρέθηκαν, εκτός από την κατάσταση στη Συρία, και τα ενεργειακά.
Πρόκειται για τη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι ανακατατάξεις είναι ραγδαίες στη Μέση Ανατολή, ένα δωδεκαήμερο μας χωρίζει από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Τουρκία με τα γνωστά της παιχνίδια προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
Τέλος, στις 14:20 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κάιρο θα διαρκέσει λίγες ώρες, όμως από εκεί μαζί με τους προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου θα στείλουν μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Έμφαση στη συνάντηση Μητσοτάκη και Σίσι αναμενόταν να δοθεί στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, όπου κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.