Η πολυσυζητημένη συνάντηση
Καλημέρα με συναινετική διάθεση και επηρεασμένος από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Πολλά ειπώθηκαν από χθες που έγινε η πολυσυζητημένη συνάντηση, αλλά εγώ θα σας δώσω λίγο πίσω από τις γραμμές τι συνέβη, ώστε να γνωρίζετε. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε αλλαγές προσώπων, αλλά μην φανταστείτε τίποτα το ιδιαίτερο, μια από τα ίδια! Ας ξεκινήσουμε.
Οι κουραμπιέδες και ο καφές των εκπροσώπων
Γύρω στις 11.30 χθες το πρωί στο ισόγειο της Βουλής έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο είχαν μαζευτεί πολλοί δημοσιογράφοι, γιατί σε μισή ακριβώς ώρα θα ξεκινούσε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και τρία χρόνια, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ένας κύριος έκανε την εμφάνισή του κρατώντας δύο δίσκους, τους οποίους άφησε σε ένα τραπέζι. Δεν φαινόταν τι ήταν αλλά ρωτώντας μάθαμε ότι ήταν οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες που φτιάχνει κάθε χρόνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτοί προσφέρθηκαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρότι ο ίδιος γελώντας μίλησε για τα γνωστά ντολμαδάκια. Λίγο νωρίτερα ρωτούσα γνωστό κυβερνητικό στέλεχος τι περιμένουμε από τη συνάντηση και μου απαντούσε: «Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συνομιλούν, το απαιτούν οι καταστάσεις, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης βγαίνοντας μίλησε χωρίς κάμερες στους δημοσιογράφους και το κλίμα ήταν θετικό, με τον ίδιο να θέτει ορισμένες διαχωριστικές γραμμές, δείχνοντας ωστόσο ότι η γέφυρα μεταξύ των δύο έχει αρχίσει να στήνεται. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο μιλούσαν Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης, συνομιλούσε έμαθα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, πίνοντας καφέ, για όλα τα ζητήματα αιχμής, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν οι διαξιφισμοί για την ακρίβεια, τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι τόσο σε ανώτατο επίπεδο, αρχηγών, όσο και μεταξύ των στελεχών το κλίμα ολοένα και βελτιώνεται, ειδικά για τα θεσμικά ζητήματα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το τάγκο Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη
Μην περιμένετε να λιώσουν τελείως οι πάγοι μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Εντάξει, όπως έμαθα, η συνάντηση ήταν όντως παραγωγική, όπως μεταδόθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν σηματοδοτεί και καμιά σπουδαία στροφή στις σχέσεις των δύο πλευρών. Και σίγουρα, τουλάχιστον όπως μου είπαν από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα έχουμε τάγκο των δυο σε μείζονα ζητήματα, καθώς η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μην δοθεί καμία συναίνεση όταν υπάρχει σημαντική διαφορά και διάσταση απόψεων με ιδεολογικό πρόσημο.
Η προτίμηση Μητσοτάκη
Αυτό που κατάλαβα μετά από όσα έμαθα είναι ότι ο πρωθυπουργός προτιμάει καθαρά πλέον να έχει αντίπαλο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ξέρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης που με αυτή την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο παγωμένος και να είναι μαζί του, ξέρει πως του δίνει πόντους. Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα με πιο εμφαντικό τρόπο.
Η προτίμηση προς το ΠΑΣΟΚ
Και δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά ξαφνικά έμαθα πως από διάφορα συστήματα, οικονομικά, επιχειρηματικά, δημοσιογραφικά, κ.λπ. άρχισαν να ξανακοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ και να ρίχνουν γέφυρες. Εκεί που το είχαν ξεχασμένο και στην άκρη και φλέρταραν με τον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά άρχισαν να καλοβλέπουν την επαναπροσέγγιση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Και όπως μου είπε παλαιός δημοσιογράφος με διαδρομή μεγάλη και πλούσια και που έχει καλή εικόνα των παρασκηνίων, «τους έρχεται πιο εύκολη η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, αφού είναι γνώριμος ο χώρος».
Κοινοβουλευτική σύγκρουση
Πολλά ειπώθηκαν για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά η πρώτη μεγάλη μάχη θα γίνει στη Βουλή τη μεθεπόμενη Κυριακή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία θα κλείσει με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψηφοφορία και ουσιαστικά θα είναι η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση των Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Ανδρουλάκη, με τον πρώτο ως πρωθυπουργό και τον δεύτερο ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
Και να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που για πρώτη φορά χθες, μετά από πάρα πολύ καιρό, είχαμε ομοφωνία. Και αυτό έγινε για τις εισηγήσεις του Σωκράτη Φάμελλου στην αποδυναμωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι προτάσεις Φάμελλου ήταν Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του Διονύση Καλαματιανού, όπως σας είχε αποκαλύψει η στήλη, για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ στη θέση της Θεοδώρας Τζάκρη, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Επίσης, ο συνεργάτης του νέου προέδρου, Γιώργος Μπάκης, αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του διευθυντή της ΚΟ.
Η συμμαχία με Παππά
Τελικά, όπως μου είπε παλαιός πολιτικός της Αριστεράς που δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς είναι επτάψυχος. Εκεί που δεν ήθελαν να τον βλέπουν οι περισσότεροι, ξαφνικά είναι και πάλι στο παιχνίδι της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τοποθέτησή του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου παραμένει στο ηγετικό σχήμα και άρα θα έχει λόγο και στον πρωινό καφέ. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την έκπτωσή του από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει προνόμια. Μεταξύ αυτών ήταν και ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γι’ αυτό είναι δύο, ο Παππάς και ο Γιαννούλης, με αναπληρωτές τους Μίλτο Ζαμπάρα και ο Κώστα Μπάρκα.
Ο ρόλος της Γεροβασίλη
Στο κέντρο λήψης των αποφάσεων θα είναι και η Όλγα Γεροβασίλη, που είναι από τους πρωταγωνιστές της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη. Η αξιοποίησή της είχε κλειδώσει εδώ και μέρες, όπως και του Ν. Παππά. Η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι στο προεδρείο της ΚΟ ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Τον συντονισμό των ΕΠΕΚΕ, ως υπερτομεάρχης, αναλαμβάνει ο Στέλιος Αποστόλου, αντί της Γιώτας Πούλου που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
Η απουσία Τσίπρα
Ε, αφού πήγα στη Βουλή για τη συνάντηση του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη, ανέβηκα και στην αίθουσα της Γερουσίας για να δω τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί περισσότεροι ήταν οι εξωκοινοβουλευτικοί παρά τα μέλη της ΚΟ, καθώς πέρα από τη μειωμένη δύναμη λόγω των ανεξαρτητοποιήσεων έλειπαν αρκετοί και σε αποστολές. Και λογικό ήταν το ερώτημα, μα γιατί έγινε μετά η ΚΟ χθες, αφού θα μπορούσε να συνεδριάσει άλλη μέρα. Εκεί στην πρώτη σειρά των εδράνων κάθονταν ο Παύλος Πολάκης και ο Ν. Παππάς με την Ο. Γεροβασίλη και είδα και τη Ράνια Θρασκιά. Από την ΚΟ έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας. Πού πήγε; Ήταν προγραμματισμένη μεγάλης διάρκειας συνέντευξη και γύρισμα για ξένο μέσο ενημέρωσης που αφορούσε τη Συμφωνία Πρεσπών.
Επτάψυχος και ο Θεοχαρόπουλος
Πάντως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου έλεγαν χθες μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ήταν στην ΚΟ πρέπει να είναι, και αυτός, επτάψυχος. Δεν δικαιολογείται μου λένε να επιβιώνει συνεχώς. Αυτή τη φορά πώς; Με την τοποθέτησή του ως διευθυντή του γραφείου του Σ. Φάμελλου, προϊόν παζαριού με τους «87».
Συγχαρητήρια σε Καραμέρο
Τα περισσότερα συγχαρητήρια όμως δεχόταν ο βουλευτής και δημοσιογράφος, Γιώργος Καραμέρος, που είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Θα συνεργαστεί με τον νεαρό δημοσιογράφο, Χρήστο Κυμπιζή -τον είδαμε τα τελευταία χρόνια στο Kontra-, ο οποίος θα είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου.
Πολάκης, Μαριλίζα και Ραγκούσης
Υπάρχει άλλη μία τριάδα που θα έχει ρόλο στην προεδρία Φάμελλου. Το ένα πρόσωπο είναι ο Π. Πολάκης που έχει ντιλάρει με τον Σ. Φάμελλο και δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού. Εξάλλου, ουσιαστικά, όσο και να μην το παραδέχεται ο Σ. Φάμελλος, υπάρχει διαρχία. Ο Π. Πολάκης με διευρυμένο ρόλο, θα συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» που καθιερώνεται εκ νέου στην Κουμουνδούρου. Ρόλο θα έχουν και ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που θα έχουν λόγο για τον καθορισμό της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ (πολιτικό σχεδιασμό και ανασυγκρότηση). Μιλάμε για φρεσκάδα, δηλαδή. Επίσης, μαθαίνω πως θα επαναδραστηριοποιηθεί και ο Γιώργος Βασιλειάδης που είχε παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα.
«Σπάει ο πάγος»
Αρχίζει και «σπάει ο πάγος» ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως με ενημέρωσε άνθρωπος που τους είδε να κάθονται δίπλα δίπλα στο συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής Athens Talks, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πηγαδάκι που είχαν, όπως έμαθα, το θέμα που μονοπώλησε ήταν το άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας, που όπως γνωρίζετε θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2025 αποσυμφορίζοντας την κίνηση από ένα μεγάλο κομμάτι των Αθηνών και με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζουν και τους πολίτες. Και επειδή έψαξα να δω αν η Βασιλίσσης Όλγας είναι δρόμος απόλυτης πεζοδρόμησης, ενημερώθηκα από άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα και είναι εκτός δήμου ότι όχι μόνο δεν είναι, αλλά δεν υπάρχει και ΦΕΚ για απόλυτη πεζοδρόμηση.
Ο ποντιακός ελληνισμός στο Ευρωκοινοβούλιο
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη. Συγκεκριμένα, προσκάλεσε τον δρα Ιωάννη Παπαφλωράτο να παρουσιάσει το βιβλίο του «Ο Ελληνισμός του Πόντου», μαζί με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, Κυριάκο Τιλγκερίδη. Σε ένα πολύ συγκινησιακά φορτισμένο θέμα, ο προερχόμενος επίσης από μειονότητα ευρωβουλευτής της ΝΔ στον χαιρετισμό του προανήγγειλε δράσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Στην εκδήλωση, ωστόσο, έδωσαν το παρών σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μεϊμαράκης, Αυτιάς, Τσιόδρας, Κεφαλογιάννης, Μελέτη).
Δεν είναι και λίγο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το 4ο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, που έγινε στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Το επισκέφθηκα τη δεύτερη ημέρα, την ώρα που μιλούσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ στη συνέχεια κάθισα και άκουσα και τον Αλέξη Τσίπρα. Όλες τις συνεντεύξεις των πολιτικών τις πήρε πάνω του ο καλός συνάδελφος, Δημήτρης Μανιάτης. Δεν είναι και λίγο να παίρνεις από τέσσερις προέδρους κομμάτων και έναν πρώην πρωθυπουργό σε δύο ημέρες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, ενώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν πάνω κάτω 20 λεπτά, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Δημήτρη Μανιάτη και την Ελένη Στεργίου 56 λεπτά. Την «μπαγκέτα» του συνεδρίου την είχε ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, το άγρυπνο μάτι του οποίου πίσω από την κουίντα παρατηρούσε τα πάντα.
Τα δικαστήρια αλλάζουν τον Πειραιά
Φλωρίδης, Μώραλης, Ανδριόπουλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο δήμαρχος Πειραιά και ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand «θεμελίωσαν» το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης χθες το μεσημέρι. Κι αυτό που έμαθα είναι ότι στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου όπου βρίσκεται η έκταση προς αξιοποίηση και θα δημιουργηθούν τα νέα δικαστήρια, στα συνολικά 4.500 στρέμματα που καταλαμβάνει εντός του δήμου του μεγάλου λιμανιού η εν λόγω περιοχή, δεν υπήρχε μέχρι πρότινος συγκεκριμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, κάτι που ξεκίνησε να υπάρχει από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το συγκρότημα Piraeus Port Plaza. Μια συνοικία που είχε μόνο μηχανουργεία και είδη ναυτιλίας αλλάζει ριζικά. Πολλά από τα κτίριά της ήταν εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα και παραμένουν έτσι. Ωστόσο τα Δικαστήρια, όπως μου είπε και άνθρωπος κοντά στην επένδυση, θα συμβάλουν στο να αλλάξει η περιοχή, ενώ αναμένεται να αναβαθμίσουν συνολικά το τοπίο στον Άγιο Διονύσιο τα επόμενα χρόνια και να δούμε πολλές κατοικίες στο ευρύτερο περιβάλλον.
Και μία άγνωστη διαμάχη
Η ιστορία πίσω από νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά κρύβει και μία πολυετή διαμάχη. Το ακίνητο ανήκε στην οικογένεια Παπαστράτου. Δηλαδή στους απογόνους του γνωστού βιομήχανου, ο οποίος είχε και εργοστάσιο λίγα μέτρα μακριά, που ανακαινίστηκε και ανακατασκευάστηκε και σήμερα μεταξύ άλλων στεγάζει γραφεία των Eurobank και Alpha Bank. Το ακίνητο λοιπόν αυτό προσπαθούσε να το απαλλοτριώσει ο δήμος Πειραιά για πολλά χρόνια, συγκεκριμένα για 28, αλλά δεν είχε τους απαιτούμενους πόρους για να το πληρώσει στον ιδιοκτήτη. Όπως λοιπόν αναφέρθηκε τόσο από τον Μώραλη όσο και από τον Ανδριόπουλο, μετά από 28 χρόνια η λύση δόθηκε σε συνεργασία δήμου και Dimand. Το ακίνητο περιήλθε στη δεύτερη, η οποία το αναπτύσσει με ανάδοχο τον όμιλο Aktor (το έργο είχε πάρει η Ιντρακάτ πριν αυτή συγχωνευθεί στον όμιλο Aktor). Μάλιστα, η διαμάχη ήταν τέτοια, που λίγο έλειψε το Δικαστικό Μέγαρο να μείνει στα χαρτιά. Ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά. Τον Αύγουστο του 2026 θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει 800 άτομα προσωπικό στα 30.000 τετραγωνικά μέτρα αιθουσών και γραφείων που θα διαθέτει.
Carrefour και Κρητικός
Μου λένε πολλοί στην αγορά ότι η συμφωνία εξαγοράς του Κρητικού έχει κλείσει. Θυμίζω ότι την Carrefour στην Ελλάδα διαχειρίζεται ο Νίκος Βαρδινογιάννης με την εταιρεία Retail & More. Αυτό επίσης που μου λένε είναι ότι στο παιχνίδι πρέπει να έχει μπει πλέον και η γαλλική Carrefour, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους σούπερ μάρκετ παγκοσμίως. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος σούπερ μάρκετ μου «σφύριξε» χθες το απόγευμα ότι, αν και αρχικά το πλάνο έλεγε Βαρδινογιάννη για την εξαγορά, δεν αποκλείεται το «έργο» να ολοκληρωθεί με πρωταγωνίστρια την Carrefour και φυσικά τη συμμετοχή της εταιρείας του Βαρδινογιάννη. Κυριακή κοντή γιορτή και σύντομα θα μάθουμε τα σπουδαία.
Τα Zara πάνε πίσω το Μινιόν
Παράταση δύο και κάτι μηνών ζήτησαν από τον όμιλο Inditex, όπως μαθαίνω, για να λειτουργήσει το μεγάλο κατάστημα Zara επί της οδού Πατησίων στο κτίριο του Μινιόν. Ο λόγος είναι ότι οι Ισπανοί της Zara δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν -όπως αρχικά θα ήθελαν- το κατάστημα για την εορταστική περίοδο του 2024. Επομένως το χρονοδιάγραμμα στην πορεία άλλαξε και το αποτέλεσμα είναι πλέον ότι το Μινιόν θα είναι πλήρως λειτουργικό έως τον Μάρτιο του 2025. Πάντως, η ΔΕΗ που επίσης νοικιάζει στο κτίριο έχει ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία των πάνω ορόφων. Το μόνο που απομένει είναι η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών χώρων από τη Zara.
Επίσημη «προσγείωση» για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο Ελληνικό
Εταιρεία στην Ελλάδα με στόχο τη λειτουργία του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό, ίδρυσε το κυπριακό πανεπιστήμιο. Η εταιρεία που φέρει την ονομασία Unic Ellinikon Campus Academic Α.Ε. σηματοδοτεί και επίσημα την άφιξη του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θυμίζω εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συμπράξει με το fund CVC Capital Partners, προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο ξένο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Η εταιρεία που σας προανέφερα συστήθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες και επικεφαλής της είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Πολεμίτης.