Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου στη μια το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για το μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ειδικότερα, θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση για την πορεία ανέγερσης του εν λόγω μουσείου, η οποία διοργανώνεται στο χώρο που θα το φιλοξενεί, στη συμβολή των οδών Παλαιού Σταθμού και Ι. Κωλέττη. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όσον αφορά τη μνήμη και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, που έχει βαθιές ρίζες στην πόλη και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Μετά την εκδήλωση, ο Γερμανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου θα συναντηθεί με Γερμανόφωνους νέους, επισημαίνοντας τη σημασία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και συνεργασίας.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη, όπου η εβραϊκή κοινότητα άνθιζε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε μάρτυρας σοβαρών απωλειών, με το 90% των Εβραίων της πόλης να εξοντώνονται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το μουσείο θα αναδείξει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και άλλων κοινοτήτων της Ελλάδας, εκπαιδεύοντας το κοινό για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος, με στόχο την προώθηση της μνήμης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Βρίσκεται σε ένα συμβολικό σημείο, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου αναχωρούσαν τα τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μουσείου έχει ανατεθεί σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία από το Ισραήλ και τη Γερμανία, σε συνεργασία με τοπικούς αρχιτέκτονες. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο που θα λειτουργεί ως ζωντανός καμβάς, εκπέμποντας φως τη νύχτα, μιμούμενο το φωτισμό των φάρων της περιοχής.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στοχεύει να γίνει πολιτιστικός και εκπαιδευτικός κόμβος, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Θα καλύπτει επιφάνεια 9.000 τμ και θα περιλαμβάνει χώρους μόνιμης και περιοδικής έκθεσης, καθώς και χώρους εκπαίδευσης, έρευνας και αναψυχής. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, με στόχο την πιστοποίηση του από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.

Η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Μουσείου εκδόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Οι αρχικές εργασίες εκσκαφών και κατασκευής έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κοινοπραξία ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ – OFS να είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών.

Κύριοι δωρητές του Μουσείου είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συνεισφέρει 18 εκατομμύρια ευρώ, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας με 10 εκατομμύρια ευρώ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο Dr. Άλμπερτ Μπουρλά έχει δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια μέσω του ιδρύματος Genesis Prize.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ως κύριος του έργου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού οράματος, με τη συνεργασία όλων αυτών των φορέων να καθιστά το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος ένα διεθνές έργο μνήμης και συμφιλίωσης.