«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι περιθαλπόμενοι στις δομές της αρμοδιότητας του υπουργείου να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους παρέχεται η φροντίδα που έχουν ανάγκη. Αυτό το θεωρώ προσωπικά αδιαπραγμάτευτο για κάθε συνάνθρωπό μας, πόσο μάλλον αν ως άτομο με αναπηρία χρήζει ακόμα πιο εντατικής και εξειδικευμένης φροντίδας». Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαρακη, για την υπόθεση του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».

Η κα Ζαχαράκη πρόσθεσε: «Μόλις διάβασα το χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με το Κέντρο «Άγιος Δημήτριος» και είδα τις πραγματικά σοκαριστικές φωτογραφίες, ζήτησα από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και από τον διευθυντή του γραφείου μου να μεταβούν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και να επιθεωρήσουν την κατάσταση. Πράγματι, διεξήγαγαν ευρεία σύσκεψη και εκτεταμένη επιτόπια επιθεώρηση. Η πρώτη εικόνα που μου μετέφεραν, είναι ότι οι φωτογραφίες είναι αρκετά προγενέστερες χρονικά και η κατάσταση σήμερα σημαντικά βελτιωμένη μέσα από καθημερινή προσπάθεια, όπως προκύπτει και από την επίσημη απάντηση που έστειλε το Κέντρο, χωρίς να ισχυρίζομαι φυσικά πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα». Τόνισε δε, ότι «πρώτο μέλημά μας η αλήθεια».

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εισαγγελική παρέμβαση και συμπλήρωσε ότι «σκοπεύω να έρθω εκ νέου και η ίδια σε επαφή με τους εμπλεκόμενους, καθώς και με τις διοικήσεις όλων των Κέντρων που εποπτεύει το υπουργείο μας σε όλη τη χώρα. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, είναι ότι καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια από την κυβέρνησή μας, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις, και συγκεκριμένα, ενδεικτικά αναφέρω ότι για τον προϋπολογισμό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκριθεί από το υπουργείο μας 4.395.000 για το 2024 και 5.350.000 για το 2025, έναντι μόλις 1.235.000 που είχαν διατεθεί το 2019».

Τέλος, είπε ότι «όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια» και διαβεβαίωσε ότι «οι περιθαλπόμενοι, οι οικογένειές τους και η κοινωνία μας, να είναι σίγουροι ότι όλοι μας στο υπουργείο και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσει η Κοινωνική Πρόνοια στη χώρα μας στο επίπεδο που μας αξίζει».