Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, μετά τις εικόνες που κυκλοφόρησαν και την εισαγγελική παρέμβαση.

Μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, τονίζοντας ότι «καταβάλλονται προσπάθειες από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους περιθαλπόμενους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται παράλληλα, ότι «η επιχορήγησή του από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια».

Όπως επισημαίνει η Ιωάννα Κοσμοπούλου, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Παράρτημα του Κέντρου «Άγιος Δημήτριος» (ΠΑΑΠΑΘ), στο οποίο περιθάλπονται συνολικά 78 άτομα ηλικίας 8 έως 62 ετών -7 εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά- και όπως έχει επιβεβαιωθεί από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το 2022, «δεν προέκυψαν ευρήματα παραμέλησης των περιθαλπόμενων, αλλά αντίθετα η υγιεινή τους, η υγιεινή των χώρων διαβίωσης τους, η διατροφή τους, η ένδυση τους και η ασφάλεια των χώρων διαβίωσης τους ανταποκρινόταν πλήρως στις συνθήκες περίθαλψης που χρειάζονται».

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι παρέχεται καθημερινά φαγητό, που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος ΧΠΘ, σύμφωνα με διατροφολόγιο που έχει συνταχθεί μετά από συνεργασία του υπεύθυνου σίτισης και του ιατρού και πως «είναι απολύτως ψευδές ότι υπάρχει περιθαλπόμενος στο Κέντρο, ο οποίος υποσιτίζεται».

Άθλιες συνθήκες στο κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμεΑ που έχασε τη ζωή του ο Πάρης το 2021

Για τη φωτογραφία του ανήλικου παιδιού που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της εφημερίδα, αναφέρει ότι «αφενός δεν είναι πρόσφατη, αλλά κυρίως το απεικονίζει έπειτα από τη νοσηλεία για ένα μήνα στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος στη νηστιδοστομία (μέθοδος παρεντερικής διατροφής) που προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους».

Η κ. Κοσμοπούλου τονίζει δε, ότι «η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών και ειδικά Ατόμων με Αναπηρία, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια τους. Καλούμε και παρακαλούμε κάθε υπεύθυνο, να μην θυσιάζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, στο βωμό της δημιουργίας ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων».

Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο 2021, σημειώνεται ότι «η εκδίκαση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο. Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει άλλο ανάλογο περιστατικό».

Επιπλέον, διαψεύδεται ότι υπάρχουν περιθαλπόμενοι καθηλωμένοι με χρήση μηχανικών μέτρων (η φωτογραφία του ιμάντα με λουκέτο δεν προέρχεται από τον δικό μας φορέα) και δεν υπάρχουν άνθρωποι που καθηλώνονται σε αμαξίδια.

Όσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΑΠΑΘ «Άγιος Δημήτριος», η διοίκηση αναφέρει ότι προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να βελτιώσει την κατάστασή τους, δεδομένου ότι είναι παλιές και χρήζουν πολλαπλών συντηρήσεων, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού.

Τέλος, αναφέρεται ότι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενέκρινε για τις ανάγκες του φορέα, επιχορήγηση ύψους περίπου 4.360.000 για το έτος 2024 και 5.000.000 για το έτος 2025, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 2.681.000 το 2023 και 1.560.000 το 2022.