Ο Χάρης Δούκας παραχώρησε συνέντευξή στο OPEN το βράδυ της Δευτέρας τονίζοντας ότι «έχουμε μια επιλογή και μια ευκαιρία να γίνουμε ξανά μια σαφής επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές που υποστήριξαν τη δική του πρόταση.

Αρχικά, σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, σημείωσε: «Είχαμε 6 υποψηφίους και οι 5 στήριξαν την αλλαγή ηγεσίας. Το αίτημα για την αλλαγή είναι πολύ ισχυρό, και οι πολίτες με επέλεξαν ακριβώς για να το εκφράσω, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μεγαλώσει και να γίνει ένας ξεκάθαρος πόλος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Μια επιλογή που θα κάνει τη διαφορά. Το δίλημμα είναι, θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ του 12-14% ή ένα μεγάλο νικηφόρο ΠΑΣΟΚ που θα είναι η επόμενη διακυβέρνηση της χώρας;»

Στη συνέχεια τόνισε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αίτημα της αλλαγής ηγεσίας είναι πανίσχυρο. Οι πολίτες επέλεξαν τη δική μου πρόταση για να το εκφράσω. Το ίδιο θα έλεγα αν στον δεύτερο γύρο ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Είναι σημαντικό τα χιλιάδες μέλη να καταλάβουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο διάστημα και έχουμε μια επιλογή και μια ευκαιρία να αποτελέσουμε ξανά μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Όταν ρωτήθηκε αν προβληματίζεται για το ντέρμπι του πρώτου γύρου, σημείωσε: «Όλα με προβληματίζουν και τα λαμβάνω υπόψη μου. Επέλεξαν τη δική μου πρόταση για να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής. Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των ψηφοφόρων που στήριξαν τον Παύλο, την Άννα, τη Νάντια και τον Μιχάλη. Έχουμε κοινές αγωνίες με τους συνυποψήφιους. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να μεγαλώνει, να είναι ανοιχτό και συμμετοχικό, όπου τα μέλη και οι φίλοι έχουν ρόλο, λόγο και ευθύνη. Πού είναι οι 270.000 που στήριξαν την προηγούμενη διαδικασία; Μαζί με τους συνυποψήφιους, ας διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό κέντρο που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα συνδιαμορφώνει την πρότασή μας για την κοινωνία και τη Βουλή».

Τι είπε για τον Γερουλάνο

Αναφερόμενος στον Παύλο Γερουλάνο, ο Δούκας δήλωσε: «Εκτιμώ βαθιά τον Παύλο και το δυνατό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα. Ο ίδιος θα επιλέξει τον ρόλο του, αλλά θέλω να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Σχολιάζοντας τη δημαρχία της Αθήνας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είπε: «Κατανοώ τα ερωτήματα και τις επισημάνσεις των πολιτών. Κάνουμε αγώνα για να αλλάξουμε πορεία στον Δήμο. Έχω δεχτεί απίστευτο πόλεμο, είναι μια εκδικητική κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις, από το τέλος ταφής απορριμμάτων έως τις προσπάθειες να ακυρωθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί. Η επιλογή μου χτυπά στην καρδιά του συστήματος διακυβέρνησης του Μητσοτάκη, και δεν έχουν χωνέψει ότι στην Αθήνα νικήσαμε τον εκλεκτό τους».

Tι τόνισε σχετικά με το debate

Σχετικά με την πρόταση για νέο debate, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά. Δεν αποφασίζουμε για έναν απλό πρόεδρο, αλλά για ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, συμμετοχικό και συλλογικό, που θα αποτελέσει πρότυπο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Θέλω αυτό να αποτυπωθεί σε δημόσιο διάλογο με τον Νίκο Ανδρουλάκη».