Στο φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων που καταγράφει σημαντική έξαρση τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Άννα Διαμαντοπούλου, παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Notos.

Όπως είπε, «το θέμα της εφηβικής βίας είναι ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής που αφορά τη νέα γενιά. Βλέπουμε στο Ηράκλειο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Σπάρτη, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, ακραία βία σε παιδιά 14, 15, 16 χρόνων. Ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ τού αύριο, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας, πρέπει όχι απλώς να περιγράφει τα γεγονότα, αλλά να έχει συγκεκριμένες απαντήσεις» σημείωσε.

Μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη εμπειρία της, πριν από δύο χρόνια, ως επικεφαλής, σε «Επιτροπή Σοφών» στην Ευρώπη για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο και διευκολύνουν την πρόληψη. «Κάναμε διαβούλευση σε 27 χώρες με οργανώσεις νεολαίας, τόνισε. Ξέρετε τι μας είπαν, ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι άνθρωποι; Τα ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό δεν το περιμέναμε κι εμείς και οι ειδικοί που είχα μαζί μου. Περίμεναν να πουν για τα οικονομικά, για τη δουλειά, για την ανασφάλεια. Προσέξτε λοιπόν τώρα, η γενιά αυτή, η γενιά που είναι σήμερα 14, 15, 16, 18 χρόνων, είναι η γενιά που έζησε τον εγκλεισμό του Covid σε πάρα πολύ ευαίσθητη ηλικία».

Μετά από αυτές τις επισημάνσεις, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε πως οι απαντήσεις είναι πολύ διαφορετικές. «Εδώ και πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση γινόταν μια πολύ μεγάλη διαβούλευση για νόμο που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη για μια ευρωπαϊκή οδηγία, μεταξύ των οποίων αφορά και τον έλεγχο της πληροφορίας και του περιεχομένου που φτάνουν στα παιδιά. Στην Ελλάδα δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση, δεν ξέρουμε καν ότι πέντε χρόνια τώρα γινόταν αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη. Αυτό έχει ολοκληρωθεί ως Οδηγία και πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να το φέρουμε στην Ελλάδα με μεγάλη επίταση, για να δούμε και τι πληροφορία φτάνει στα παιδιά, στις παιδικές ψυχές και πώς διαμορφώνεται» δηλώνει.

Ακολούθως, αφού διευκρίνισε ότι τη βρίσκει σύμφωνη η ρύθμιση για τον περιορισμό των κινητών στα σχολεία, η κ. Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε: «Υπήρχε, όπως ξέρετε, αυτή η απαγόρευση αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Είναι πολύ ουσιαστικό, αλλά χρειαζόμαστε και μια διαφορετική διοίκηση στα σχολεία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεύθυνση στα σχολεία και, οπωσδήποτε πια, η πρόσληψη παιδοψυχολόγων και ψυχολόγων είναι απαραίτητη πλέον όπως οι καθηγητές της γλώσσας και των μαθηματικών».

Έθεσε δε το ζήτημα της ανάγκης δημιουργίας σχολών γονέων που «πρέπει να έχει πλέον υποχρεωτικά χαρακτηριστικά, να γίνεται διαδικτυακά αλλά και να συμμετέχουν βέβαια. Δεν ξέρουν οι γονείς να διαχειριστούν τα προβλήματα, δεν είναι το θέμα της παιδικής βίας, ούτε είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας, ούτε θέμα των δημοτικών αστυνόμων, ούτε πειθαρχικό θέμα που θα τους βάλει στα αναμορφωτήρια. Όταν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική, να μιλάμε για συγκεκριμένα ζητήματα, τι θα κάνουμε και πώς θα αντιμετωπίζουμε μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να μαλώνουν οι υποψήφιοι μεταξύ τους για το τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος».