Τη νέα σύνθεση της Κομισιόν ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τίθεται επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Μεταφορών και Τουρισμού.

Πόσα χρήματα θα λαμβάνει όμως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του και πόσο πλουσιοπάροχα θα είναι τα προνόμια που θα απολαμβάνει; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Βασικός μισθός και φορολογία

Ο μισθός ενός ευρωπαίου επιτρόπου αποτελεί αν μη τι άλλο ένα σημαντικό οικονομικό προνόμιο από μόνο του, ιδίως εάν συγκριθεί με τους μέσους ή και ανώτερους μισθούς στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες απολαβές των ευρωπαίων επιτρόπων ανέρχεται στα 25.910 ευρώ προ όμως της επιβολής φόρων. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση, οι αποδοχές ενός επιτρόπου ξεπερνούν τα 310.000 ευρώ, γεγονός που τους καθιστά έναν από τους υψηλότερα αμειβόμενους δημόσιους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επίτροποι δεν υπόκεινται στους εθνικούς φόρους των κρατών – μελών από τα οποία προέρχονται. Αντιθέτως, καταβάλλουν έναν χαμηλότερο φόρο στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντάς τους ένα ακόμη οικονομικό πλεονέκτημα.

Επιδόματα διαμονής και εγκατάστασης

Ένα από τα κύρια προνόμια που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι επίτροποι είναι το επίδομα διαμονής. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν κατοικούν μόνιμα στις Βρυξέλλες, δικαιούνται ένα ποσό ίσο με το 15% του βασικού τους μισθού για την κάλυψη των εξόδων στέγασης. Αυτό το επίδομα ανέρχεται στα 3.886 ευρώ τον μήνα και προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης ή αγοράς κατοικίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, κατά την πρώτη τους άφιξη στις Βρυξέλλες, οι επίτροποι λαμβάνουν ένα επίδομα εγκατάστασης, το οποίο κυμαίνεται από 839 έως 1.411 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπική τους κατάσταση.

Ταξίδια και άλλες παροχές

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των επιτρόπων συχνά τους αναγκάζουν να ταξιδεύουν εντός και εκτός Ευρώπης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα τα έξοδα ταξιδιού καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπορικά εισιτήρια, η διαμονή σε ξενοδοχεία, ακόμη και η υπηρεσία δωματίου (room service), επιβαρύνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία. Επιπλέον, οι επίτροποι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση ύψους 50 ευρώ για κάθε ημέρα επαγγελματικού ταξιδιού, ένα ποσό που αποσκοπεί στην κάλυψη μικρών εξόδων κατά τη διάρκεια των αποστολών τους.

Οι δαπάνες αυτές δεν περιορίζονται στους ίδιους τους επιτρόπους, καθώς καλύπτονται και τα ταξιδιωτικά έξοδα των μελών της οικογένειάς τους, όταν ταξιδεύουν μαζί τους για υπηρεσιακούς λόγους. Αυτό προσφέρει στους ευρωπαίους επιτρόπους όχι μόνο επαγγελματική άνεση, αλλά και την ευκαιρία να διατηρούν την οικογενειακή τους συνοχή κατά τις πολύπλοκες υποχρεώσεις τους.

Επίδομα ψυχαγωγίας και κοινωνικές υποχρεώσεις

Ένα ιδιαίτερο προνόμιο των επιτρόπων είναι το επίδομα ψυχαγωγίας, που ανέρχεται στα 607 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα αυτό έχει ως στόχο να καλύψει κοινωνικές υποχρεώσεις, όπως επίσημα γεύματα και δεξιώσεις, αλλά και άλλες προσωπικές δαπάνες που σχετίζονται με την κοινωνική τους θέση. Μέσα από αυτό το ποσό, οι επίτροποι μπορούν να διατηρούν ένα επίπεδο ζωής που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου τους, χωρίς να επιβαρύνουν τους προσωπικούς τους πόρους.

Οικογενειακά επιδόματα

Οι ευρωπαίοι επίτροποι, εκτός από τα προσωπικά τους προνόμια, λαμβάνουν και σημαντικά οικογενειακά επιδόματα. Ειδικότερα, δικαιούνται επίδομα γονικής άδειας ύψους 1.500 ευρώ, καθώς και επίδομα συντηρούμενου τέκνου, το οποίο φτάνει τα 471 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολείο, οι επίτροποι λαμβάνουν επιπλέον εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται στα 320 ευρώ τον μήνα. Τα επιδόματα αυτά στοχεύουν στη διευκόλυνση των οικογενειών των επιτρόπων, καθώς οι περισσότεροι διαμένουν σε διαφορετική χώρα από την πατρίδα τους και αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα.

Το «μεταβατικό» επίδομα και η συνταξιοδότηση

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποχωρούν άμεσα από το οικονομικό σύστημα της Ε.Ε. Λαμβάνουν ένα «μεταβατικό» επίδομα, γνωστό και ως αποζημίωση λήξης θητείας. Ένας επίτροπος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια μπορεί να λαμβάνει ένα ποσό ύψους περίπου 13.000 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Αυτό το επίδομα λειτουργεί ως χρηματική γέφυρα για την προσαρμογή στη νέα τους κατάσταση μετά το τέλος της θητείας τους.

Εκτός από το μεταβατικό επίδομα, οι επίτροποι επωφελούνται και από ένα ευνοϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο βασίζεται στα έτη υπηρεσίας και στον μισθό που λάμβαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αν και οι λεπτομέρειες της συνταξιοδοτικής τους αποζημίωσης δεν είναι πάντοτε δημόσια διαθέσιμες, είναι σαφές ότι οι συνταξιοδοτικές τους παροχές είναι σημαντικές και εξασφαλίζουν οικονομική σταθερότητα μετά την ολοκλήρωση της καριέρας τους.