Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

«Ξέρετε πού βρισκόταν το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 2017; Υπήρχε έλλειμμα περίπου 731 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχουμε πλεόνασμα 452 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε συμπωματικά. Έγινε γιατί κάτι άλλαξε, γιατί υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο από την κυβέρνηση».

«Τα 3 τελευταία χρόνια δόθηκαν 240 εκατομμύρια ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Ήταν και αυτό ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Το 2020 οι καταγεγραμμένοι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ήταν 412.000 άνθρωποι και το 2023 είναι 481.000. Οι συνολικές εξαγωγές για τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά το 2019 ήταν 2,2 δισ. ευρώ ενώ το 2023 έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει έναν πραγματικά κρίσιμο ρόλο. Είναι ο ανεξάρτητος πιστοποιημένος οργανισμός, ο οποίος δέχεται και διανέμει τους κοινοτικούς πόρους και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, για τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας».
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προϊόντα ΠΟΠ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έφερε σε δεινή θέση τον αγροτικό κόσμο και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών της Κομισιόν.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται για παράνομες πληρωμές τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Αν δεν κάνω λάθος, κυβέρνηση αυτά τα χρόνια ήταν η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης.

«Πέντε χρόνια, πέντε υπουργοί, πέντε διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταλήξουμε τελικά σε επιτήρηση και σε απειλή προστίμου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα στη διαχείριση των αγροτικών ζητημάτων.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών εμπορευμάτων στη χώρα μας, εκτοπίζοντας τα ελληνικά προϊόντα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Αυτό που θέλουν οι παραγωγοί μας είναι ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους παραγωγής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Κομνηνός Δελβερούδης, αναφερόμενος στις αυξημένες τιμές ενέργειας και στις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων.

«Η έλλειψη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον αγροτικό κόσμο είναι μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας την απουσία στήριξης μετά το κλείσιμο της «Αγροτικής Τράπεζας».

«Μπορείτε να σκεφτείτε μία σοβαρή δυτική χώρα η οποία δεν έχει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία “κουμπωμένα” πάνω στον αγροτικό κόσμο; Και τι εννοώ; Δεν εννοώ το α ή το β πρόγραμμα. Εννοώ μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, της οποίας ένα από τα σκέλη παρέμβασής της θα είναι ο αγροτικός κόσμος. Από όταν έκλεισε η “Αγροτική”, ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο δεν έχει τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αντιμετωπίζει κιόλας τα τεράστια ζητήματα με τα δάνεια και το χρέος που έχουν αναφερθεί πάρα πολλές φορές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ