Πολλές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και τη στάση της Γερμανίας δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή (17/9) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε ότι είναι διαφορετική η εικόνα της χώρας σήμερα όσον αφορά στο μεταναστευτικό καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών αλλά και οι δομές ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι αιτήσεις εξέτασης ασύλου.

«Δεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε μια άλλη μεταναστευτική πολιτική και ενοχλεί κάποιους που έχουν τη δική τους ατζέντα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να ρυθμίζουμε τις αιτήσεις ασύλου. Αυτό δεν θα αλλάξει και δεν γίνεται να μην εφαρμοστεί το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο υπάρχουν συμφωνηθέντα και για τα οποία πρωταγωνίστησε η Ελλάδα. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της το πρόβλημα μιας άλλης χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που αναφέρουν περί επιστροφής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας από τη Γερμανία είπε: «Οι αριθμοί που γράφονται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα δεν έχουν στην ουσία καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αξίζει τον κόπο να συγκρίνουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι πατούν σε ευαίσθητα θέματα για όλη την Ευρώπη όπως το μεταναστευτικό και γίνονται έμποροι πατριωτισμού για να κάνουν πολιτική καριέρα. Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και οι αριθμοί που γράφονται περί μαζικών επιστροφών δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αυτά τα περί δεκάδων χιλιάδων που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ερωτηθείς από το Newsbeast για το αν θα ζητήσει η Ελλάδα κι άλλη οικονομική ενίσχυση για τον φράχτη στον Έβρο ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο αλλά ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός ισχύει στο ακέραιο. Προχωράει κανονικά και το έργο θα υλοποιηθεί πλήρως όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και όλα τα μέλη της κυβέρνησης».

Απάντηση σε Τσελίκ: Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Για τις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ, και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια το οποίο χαρακτήρισε μεταξύ άλλων προβοκάτορα με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης είπε: «Ο Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε πάγιες ελληνικές θέσεις. Προφανώς δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για το αν θα μπορούσε να βρεθεί στο Καστελόριζο ένας υπουργός της κυβέρνησης και δη ο υπουργός Άμυνας. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν θα βάλει ποτέ στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας ούτε καν να διαπραγματευτεί να συζητήσει αυτά που λέμε κόκκινες γραμμές. Μην μπερδεύουμε τον διάλογο με την αφέλεια και μην ταυτίζουμε τον διάλογο με την συμφωνία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, περί εγκληματικότητας και παρέθεταν μεγάλα ποσοστά να είναι από Ρομά.

«Έχουμε καταφέρει με μια πολιτική που είναι εν εξελίξει να αποκλιμακώσουμε την εγκληματικότητα και την ήπια και την βαριά. Ενισχύουμε την ΕΛΑΣ και επιστρέφουν σε μάχιμες θέσεις οι αστυνομικοί. Αυστηροποιούμε με λογική δικαιοσύνης τα εργαλεία που έχουν οι δικαστές στα χέρια τους. Η νομοθεσία είναι ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες», είπε. Και πρόσθεσεQ «Δεν υπάρχουν 2 και 3 ποινικοί κώδικες και ούτε θα έπρεπε να υπάρξουν. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αλλά δεν πρέπει να συνδέουμε ζητήματα μετανάστευσης με εγκληματικότητας. Η καλύτερη πολιτική για την εγκληματικότητα είναι οι νόμοι να γίνονται πιο δίκαιοι και αυστηροί χωρίς παραθυράκια και να ενισχύονται οι αρχές».

«Δεν μιλάμε με λόγια του αέρα», είπε και αναφέρθηκε στο κύκλωμα του ΕΟΠΥΥ αλλά και στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων. «Το κράτος έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα».

Ειδικά για τους Ρομά είπε: «Εδώ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον προβληματικό τρόπο ένταξης μιας κοινωνικής ομάδας που δεν είναι μόνο ελληνικό. Την συζήτηση για την εγκληματικότητα δεν θα την κάνουμε με αυτούς τους όρους. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που παραπονούνται και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Χωρίς όμως γενικεύσεις και χωρίς 2 μέτρα και σταθμά. Οι βουλευτές μας διατύπωσαν μια αγωνία και δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό το νούμερο. Οι νόμοι θυμίζω ισχύουν για όλους.

Με αφορμή την κατάσταση στους σιδηροδρόμους ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κάνει αναλυτική ενημέρωση σε όλα τα κόμματα και τους πολίτες στις 24 Σεπτεμβρίου για να δοθούν τα στοιχεία για το τι συμβαίνει στις μεταφορές.

Ρωτήθηκε επίσης για τις καταγγελίες του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, ότι εξαιτίας των όσων έχει δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης ερευνάται ο ίδιος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το αν έχουν παραβιαστεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο πλαίσιο της αποστολής ενημερωτικών για την υποψηφιότητά του. Ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Δεν μπορώ να σχολιάσω μια υπόθεση που ερευνάται».