Βολές εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει την προσπάθεια του διαλόγου και τον αποκάλεσε «προβοκάτορα».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής: «Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε κατά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Την ώρα που επιδιώκεται αυτή η προσέγγιση, ακραία στοιχεία στην Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Πήγε στο Καστελόριζο και έκανε δηλώσεις εξηγώντας πώς θα επεκτείνουν τον εξοπλισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία. Τα λόγια του δεν μπορούν να μας φτάσουν χωρίς να… πνιγούν στο Αιγαίο. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν θέλει τον διάλογο. Το λόμπι του χάους θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για διάλογο. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από τη δήλωση Μητσοτάκη: «να συνεχίσουμε τον διάλογο».
Οι δηλώσεις Δένδια
O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την απελευθέρωση της νήσου Μεγίστης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του.
«Οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελόριζο είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», προσέθεσε.
«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών», εξήγησε.
«Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση», υπογράμμισε.