Αίσθηση έχει προκαλέσει η εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων που έκαναν εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ζημία 3,5 εκατ. στον Οργανισμό. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 16 άτομα –γιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων–, τα οποία είναι αντιμέτωπα με οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ οι περιουσίες τους έχουν δεσμευθεί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις», είπε ο υπουργός.

Όπως είπε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου για συναίνεση στη συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται σε τραπεζικές συναλλαγές.

«Θα τους ελέγξουμε όλους», τόνισε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Πώς «ξάφριζε» τον ΕΟΠΥΥ το κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις – Ο γιατρός «φαντομάς»

Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με τους συλληφθέντες για την υπόθεση να είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες. Ένας γιατρός «φαντομάς», που υποτίθεται ότι εργαζόταν καθημερινά σε κέντρο υγείας της Βοιωτίας, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και συγκεκριμένα για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωσηαπάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώπλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρόπαράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, βαρύνονται με τα πλημμελήματα της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 προχωρούσαν σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ, κυρίως, αλλοδαπών, που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.

Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη καταγγελία απεστάλη αρχικά στον ΕΟΠΥΥ στα μέσα Οκτωβρίου 2023 από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για φαρμακευτικό σκεύασμα, η οποία, μάλιστα, την επόμενη ημέρα εκτελέστηκε σε φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η δεύτερη καταγγελία έγινε από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της 16 συνταγές (σ.σ. σε διάστημα 7 μηνών) και εκτελέστηκαν όλες σε φαρμακείο στα Σεπόλια. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας απέδωσε καρπούς και οδήγησε στη συλλογή στοιχείων για ύπαρξη δύο εγκληματικών ομάδων, οι οποίες δρούσαν με παρόμοιο σκοπό, τρόπο και δομή, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να εντοπίστηκαν στοιχεία για τη δράση τους τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό η απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένων να χρονολογείται αρκετά πιο πίσω. Όπως διαπιστώθηκε προανακριτικά, η ζημιά για τον Οργανισμό ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ από την 1η εγκληματική ομάδα και τις 550.000 ευρώ από τη 2η, από τις 90.186 παράνομες συνταγές που εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας, «οι ιδιοκτήτες φαρμακείων αμφοτέρων των ε.ο., προκειμένου να αποκρύπτουν την παράνομη δράση τους και να ελαχιστοποιήσουν παράλληλα την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών, εκμεταλλεύτηκαν την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση των φαρμακείων που διατηρούσαν, καθώς και το δίκτυο ασφαλισμένων/πελατών που είχαν αναπτύξει, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς τη στη νόμιμη λειτουργία των φαρμακείων, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούσαν ψευδώς και εκτελούσαν εικονικά στα φαρμακεία αμφοτέρων των εγκληματικών ομάδων αφορούσαν συνταγογραφούμενα φάρμακα μικρής σχετικά αξίας σε ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο, ποσότητα, που δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθεί για τους συνταγογραφούντες ιατρούς, άλλα ούτε και για τα φαρμακεία που εκτελούνταν».