Δύο καταγγελίες ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, ότι γιατροί είχαν συνταγογραφήσει εν αγνοία τους φαρμακευτικά σκευάσματα και οι συνταγές εκτελέστηκαν σε φαρμακεία, τα οποία ουδέποτε είχαν επισκεφτεί, αποτέλεσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας που οδήγησε στο «ξήλωμα» του μεγάλου κυκλώματος που ζημίωσε τον Οργανισμό με πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη καταγγελία απεστάλη αρχικά στον ΕΟΠΥΥ στα μέσα Οκτωβρίου 2023 από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για φαρμακευτικό σκεύασμα, η οποία, μάλιστα, την επόμενη ημέρα εκτελέστηκε σε φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η δεύτερη καταγγελία έγινε από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της 16 συνταγές (σ.σ. σε διάστημα 7 μηνών) και εκτελέστηκαν όλες σε φαρμακείο στα Σεπόλια. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας απέδωσε καρπούς και οδήγησε στη συλλογή στοιχείων για ύπαρξη δύο εγκληματικών ομάδων, οι οποίες δρούσαν με παρόμοιο σκοπό, τρόπο και δομή, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να εντοπίστηκαν στοιχεία για τη δράση τους τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό η απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένων να χρονολογείται αρκετά πιο πίσω. Όπως διαπιστώθηκε προανακριτικά, η ζημιά για τον Οργανισμό ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ από την 1η εγκληματική ομάδα και τις 550.000 ευρώ από τη 2η, από τις 90.186 παράνομες συνταγές που εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας, «οι ιδιοκτήτες φαρμακείων αμφοτέρων των ε.ο. προκειμένου να αποκρύπτουν την παράνομη δράση τους και να ελαχιστοποιήσουν παράλληλα την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών, εκμεταλλεύτηκαν την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση των φαρμακείων που διατηρούσαν, καθώς και το δίκτυο ασφαλισμένων/πελατών που είχαν αναπτύξει, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στη νόμιμη λειτουργία των φαρμακείων, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούσαν ψευδώς και εκτελούσαν εικονικά στα φαρμακεία αμφοτέρων των εγκληματικών ομάδων αφορούσαν συνανταγογραφούμενα φάρμακα μικρής σχετικά αξίας σε ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο, ποσότητα, που δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθεί για τους συνταγογραφούντες ιατρούς, άλλα ούτε και για τα φαρμακεία που εκτελούνταν».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει και πλήθος νόμιμων συνακροάσεων αλλά και στοιχεία από τη φυσική επιτήρηση των υπόπτων από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Στο συγκεκριμένο υλικό διαπιστώνεται «η συχνή μετάβαση των ιατρών και λοιπών μελών αμφοτέρων ε.ο. στα φαρμακεία για την παραλαβή των υπό έρευνα φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους».

Διάλογος 48χρονου φαρμακοποιού με φιλικό του πρόσωπο που γνώριζε τη δράση του

Ν.Γ.: Πού γυρνάς εσύ; Για πες πού γύρναγες σήμερα;

Φαρμακοποιός: Εργασία και χαρά.

Ν.Γ.: Φαρμακείο ήσουν;

Φαρμακοποιός: Όλο το πρωί όχι.

Ν.Γ.: Ααα…

Φαρμακοποιός: Να αδειάσω πήγα εμπόρευμα.

Ν.Γ.: Α εντάξει, οκ.

Φαρμακοποιός: Δε θυμάσαι το αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο;

Ν.Γ.: Ναι. Το ξεφόρτωσες;

Φαρμακοποιός: Εντελώς. Μα(…)κα, μου βγήκε η πίστη.

Φαρμακοποιό: Κάναμε τέτοιο, κάναμε βόλτα. Πάω να φορτώσω και τα άλλα το απόγευμα.

Ν.Γ.: Ναι;

Φαρμακοποιός: Και θα ’ρθω στα μέρη σου, να αδειάσω.

Διάλογος 51χρονου φαρμακοποιού με φιλικό του πρόσωπο που γνώριζε τη δράση του

Φαρμακοποιός: Ε, το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί, το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η (…) Τζ. κάνει 105 ευρώ. Κατάλαβες; Εγώ την δίνω εκατό.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Κατάλαβες; Αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες 25 ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες; Ε, ένα πενηντάρι, ας πούμε, θα το βγάλω.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Καθαρά, ε, δηλαδή στο τέτοιο. Το θέμα είναι να πας να ρωτήσεις αν έχει αυτήν την ένεση. Κατάλαβες; Πες «ο διατροφολόγος μου είπε αυτό, ο καρδιολόγος να κάνω».

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Στο απ’ έξω, στο φαρμακοποιό.

Κ.Γ.: Ναι.

Φαρμακοποιός: Γιατί δε θα την βρεις, όλοι την κάνουν, τα γυμναστήρια άδειασαν Τζ.

Κ.Γ.: Μάλιστα, κατάλαβα.

Φαρμακοποιός: Γιατί, φύση του Έλληνα είναι να μην κουράζεται.

Κ.Γ.: Πόσο είναι το κόστος είπες;

Φαρμακοποιός: Ε, 25 ευρώ για σένα. Δεν είναι παραπάνω σίγουρα. Δεν το ξέρω.

Κ.Γ.: Η ένεση;

Φαρμακοποιός: Ναι. Δεν το ξέρω να σου πω ακριβώς.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Ε, αλλά δεν είναι παραπάνω. Μπορεί να είναι 20, 17, κάπου εκεί.